Hoe intensief “jaagt” Zwolle op vermeende bijstandsfraudeurs?

Maandag 18 juni stelde Sylvana Rikkert namens GroenLinks mondelinge vragen over een bericht in de Volkskrant van zaterdag 16 juni. In de door de krant beschreven voorbeelden van "de grenzeloze jacht op uitkeringsfraudeurs" kwam ook een situatie uit Zwolle voor.

Wethouder Sloots schetste de wijze waarop de sociale receherche in Zwolle opereert en gaf aan het absoluut onacceptabel te vinden als bijstandsgerechtigden als gevolg van onderzoek door de sociale recherche trauma’s oplopen.

Sylvana Rikkert stelde het college de volgende vragen:

  1. Hoe intensief doet Zwolle onderzoek naar bijstandsfraude?
  2. Is het college het met ons eens dat het absoluut onacceptabel is als bijstandsgerechtigden als gevolg van onderzoek door de sociale recherche trauma’s oplopen?
  3. Wil het college de instrumenten die zij inzet bij de opsporing van bijstandsfraude met de raad delen?
  4. Kan het college uitleggen op welke wijze anonieme tips worden ingezet bij onderzoek naar bijstandsgerechtigden in Zwolle?
  5. Is het college bereid een maatregel te treffen, indien dit nog niet het geval is, waarbij in gevallen waar het onderzoek niet leidt tot de vaststelling van fraude, in een persoonlijk gesprek uitleg gegeven wordt over de verdenkingen?