Foto: Jasha Minkjan
Foto: Jasha Minkjan

Minder auto’s in de Zwolse binnenstad

Het stadscentrum wordt minder toegankelijk voor auto’s, waardoor fietsers, wandelaars en terrassen de ruimte krijgen. Raadslid Norman Finies ziet hier een mooie stap naar een permanent veilige en schone binnenstad.

Veilig fietsen en lopen is van essentieel belang voor een succesvol verloop van de anderhalvemetersamenleving. En Zwolle staat te popelen om het gewone leven weer zo goed als mogelijk op te pakken. Dat zagen we afgelopen weekeind toen het alweer flink druk was op straat, in horecagelegenheden en op de terrassen.

Autoluwe binnenstad

Voor de veiligheid van bezoekers, ondernemers en bewoners, stelden GroenLinks en PvdA in mei vragen aan de wethouder over het anders inrichten van de ruimte op de weg. Door auto’s te weren uit de binnenstad zou er meer plek zijn voor mensen.

Het Gasthuisplein en de Nieuwe Markt zijn vanaf vandaag autoluw. Raadslid Norman Finies: “Het is fantastisch dat het college nu heeft besloten mensen meer bewegingsruimte te geven. Ik ben heel benieuwd wat de ervaringen gaan zijn met de autoluwe binnenstad.”

Fietsen en terrassen

Voor fietsers komt er een extra fietsenstalling bij het Kerkbrugje. Terrassen krijgen meer ruimte in de Sassenstraat en de Jufferenwal. Daar kunnen voetgangers over een afgeschermd deel van de rijbaan lopen.

Norman: Alles bij elkaar genomen wordt Zwolle veiliger, met minder luchtvervuiling en minder lawaai. Het wordt goed toeven in onze mooie binnenstad. Ik kijk uit naar verdere stappen van het college in het autovrij maken van het centrum van Zwolle.”

 

Foto: Jasha Minkjan
Foto: Jasha Minkjan