Vliegveld Lelystad

Vliegveld Lelystad wordt uitgebreid tot uitwijk- luchthaven voor Schiphol. Dat betekent onder andere meer vliegverkeer boven Zwolle.

GroenLinks is tegen de uitbreiding van Vliegveld Lelystad. Het Rijk heeft deze uitbreiding besloten omdat Schiphol overbelast wordt met vliegverkeer. GroenLinks wil dit probleem oplossen door het aantal vluchten boven Nederland te begrenzen, en een eerlijkere prijs te berekenen voor vliegtickets. Dat beperkt overlast voor mensen, en de belasting van natuur en milieu. Bereken de milieuschade door in de prijs. En biedt ook alternatieven aan zoals betere internationale snelle treinverbindingen.

Zolang het besluit om Vliegveld Lelystad uit te breiden niet wordt teruggedraaid, denken we mee over het terugdringen van de overlast. Allereerst willen we dat oude afspraken over het begrenzen van het aantal vluchten worden nagekomen. Ook willen we vliegroutes zo bijgesteld zien dat zowel mensen (geluidsoverlast), als milieu (oa fijnstof) en natuur  (verstoring) zo min mogelijk belast worden. Boven Zwolle accepteren we geen extra geluidsoverlast, en zal hoger gevlogen moeten worden dan in de plannen is berekend. We zijn het eens met het  actiecomité Hoog Overijssel, dat zich inzet om de vliegoverlast zo veel mogelijk te beperken. Maar voorop staat: een stevige rem op de groei van de luchtvaart boven Nederland,en dus ook Zwolle.