Interview: 2019 door de ogen van onze wethouders

We zijn alweer aan het einde van het jaar van 2019. Het is het tweede jaar van deze ‘regenboog-coalitie’. Tijd voor een interview met onze wethouders Klaas Sloots en Monique Schuttenbeld!

Waar ben je het meest trots op van afgelopen jaar?

Monique: Dat we mooie stappen hebben kunnen maken in de energietransitie. De raad heeft begin van 2019 het plan van aanpak 'Zwolle geeft energie' vastgesteld, waar ik samen met het energieteam volop mee aan de slag ben. In december hebben we € 855.000,- subsidie binnengehaald om mensen in beweging te brengen voor de kleinere energiemaatregelen. Voor deze subsidie heb ik mij persoonlijk ingezet met resultaat waar ik heel trots op ben. 

Klaas: Ik heb veel trotse momenten als wethouder gekend dit jaar. Vooral het convenant dat we met 21 partijen hebben gesloten voor een betere integratie van nieuwe Zwollenaren. Daarbij combineren we werk, zorg en taal tegelijkertijd. Het ministerie heeft onze aanpak beloond met een subsidie van 5 ton. 

Maar ik ben ook weer trotse Zwollenaar geworden! Het is ons gezin gelukt om binnen een jaar naar Zwolle terug te verhuizen. Zoiets is toch altijd een hele onderneming. Daarbij was het niet makkelijk om een leuk huis te vinden. Ik ben er bovenal trots op dat mijn jongste dochter een leuke school heeft uitgezocht en het zo naar haar zin heeft. De andere kinderen hadden het iets makkelijker, zij bleven op dezelfde school in Zwolle. 

Wat heb je geleerd in je tijd als wethouder tot zover?

Klaas: In een veelkleurig college is het de kunst om met respect voor ieders standpunten, toch flinke meters te maken. Dat is met de hervormingsagenda sociaal domein heel goed gelukt. 

Monique: Ik heb in sneltreinvaart de politiek leren kennen. Ik was niet politiek actief en had een eigen bedrijf. Voor mij een bijzondere uitdaging. Het is duidelijk een ander speelveld en ik heb gemerkt dat dicht bij mijzelf blijven hierbij erg goed helpt. 

De begrotingsbehandeling is voor wethouders veelomvattend en spannend. Ik heb na de ervaring van twee begrotingsbehandelingen geleerd hoe hier mee om te gaan.

Wat is de meest bijzondere Zwollenaar die je dit jaar hebt ontmoet?

Klaas: Oei dat zijn er best veel! Anne Riemersma van Travers, Anne-Marie Journee van het RIBW, Glenda Huisjes van Limor, Monique Boeijen van SWZ, Martijn Sweitser van Delta Wonen, Jolanda van der Veer van Sportservice, Niek lá Mon van Zwolle Pride, Elsje Goudzwaard van Present, Harry Siebelink van het COC en nog veel anderen. Deze mensen hebben en nemen verantwoordelijkheid voor een mooie, inclusieve en sociale stad.

Monique: Dat zijn er velen, in deze functie kom ik veel bijzondere mensen tegen die allemaal veel voor Zwolle betekenen. Zo heb ik afgelopen zomer een groot deel van alle erepenninghouders en ereburgers van Zwolle ontmoet, dat was bijzonder.

Op dit moment is ook mijn 12 weken oude Airdale-terriër pup een bijzondere Zwollenaar voor mij! Een teefje, ze heet ‘Moos’ en is ondeugend en erg eigenwijs. Prachtig om haar te zien (op)groeien. 

Wat wil je aan het eind van 2020 zeker bereikt hebben?

Monique: Meer cultuur in de stad. En we gaan stappen zetten om de cultuurhistorie van de stad beter te kunnen beleven. Er zijn cultuurhistorische parels die we veel beter kunnen benutten. Zoals het Celekwartier, de Weeme en de vele kelders onder de stad.

Uiteraard gaan we ook weer stappen vooruit maken met de energietransitie. Er is geen tijd te verliezen om het tij van klimaatverandering te keren. Mijn prioriteit is dus het werken aan een energieneutraal Zwolle. 

Klaas: Het halveren van het aantal jeugdige daklozen en een daling van het aantal mensen in armoede. 

Hoe vinden je kinderen het dat hun vader/moeder wethouder is?

Monique: Erg leuk! Mijn zoon is 25 jaar en vanaf de middelbare school zeer politiek geïnteresseerd. Hij heeft een aantal jaren in de Overijsselse jongerenraad gezeten en vanaf het begin GroenLinks gestemd. Ik hoor hem nog zeggen: "Mam als je echt wat wil betekenen voor de wereld moet je je aansluiten bij GroenLinks.” 

Klaas: Ik geloof dat ze het allemaal leuk vinden. Vooral de jongste want die mag vooraan staan bij de intocht van Sinterklaas. :)

Met wie zou je wel eens een dagje willen ruilen?

Monique: Met Mark Rutte, want dan zou ik in een dag een aantal drastische andere beslissingen nemen. :)

Klaas: Ik heb dit jaar een dagje geruild met Rianne van der Berg (directeur GGD) en met Eddy van Hijum (gedeputeerde provincie).
Het lijkt me leuk om een dagje te ruilen met Paul Blokhuis (staatssecretaris VWS). We maken ons beide druk over daklozen en thuislozen. Met welke dynamiek heeft hij te maken? Waar loopt hij tegenaan? En hoe kan hij gemeenten helpen om dit probleem aan te pakken?

Heb je een goed voornemen voor 2020? En zo ja, wat?

Klaas: Meer sporten. 

Monique: Jazeker, zorgen dat onze GroenLinks-ambities verder worden verzilverd.

Wat wil je de leden van GroenLinks Zwolle meegeven voor 2020?

Klaas: We zijn een hele fijne club mensen. Geniet vooral van elkaar en alles wat onze mooie stad te bieden heeft. Met een glimlach is de wereld een stuk mooier. 

Monique: Graag wil ik iedereen een gelukkig, gezond en duurzaam 2020 wensen. Ik ben blij en dankbaar mij te kunnen inzetten voor GroenLinks. Daarom wens ik ook alle leden toe dat ze zich met plezier kunnen inzetten voor een groene en sociale wereld.