Als fractievoorzitter van GroenLinks Zwolle houdt Sylvana Rikkert zich dagelijks bezig met de politiek in stad en regio. Voor de Europese verkiezingen staat ze als lijstduwer op plek 15 van de GroenLinks-kieslijst. “Zwolle moet goed aangehaakt zijn in Brussel. Met mijn lijstduwerschap onderstreep ik het belang van de komende Europese verkiezingen. Ik hoop dat zoveel mogelijk Zwollenaren op 23 mei gaan stemmen voor een nieuw Europees parlement. Het is belangrijk voor ons allemaal!”

Namens GroenLinks staat ik op de Europese kieslijst. Nederland gaat straks in totaal 26 mensen afvaardigen naar het Europees parlement, en ik hoop dat daar een hoop duurzame doeners van GroenLinks tussen staan! Mensen die niet alleen uit de randstad komen en de belangen daarvan vertegenwoordigen maar juist ook kijken naar wat er in de rest van het land gebeurt. Groenlinks zet zich in Europa in voor een Europese aanpak op grensoverstijgende thema’s als het klimaat, en een goede samenwerking in en met de regio. Zo wil ik ook graag dat wij met Europa beter gaan samenwerken.

Zelf ben ik geboren in Twente, in het plaatsje Wierden. Na mijn middelbare schoolperiode in Almelo studeerde ik in Enschede, Groningen en Nijmegen om me tot slot toch weer te vestigen in het mooie Overijssel. Zwolle is mijn thuisstad. Ik voel me verbonden met het Oosten. Mijn roots liggen hier en mijn familie woont hier. Mooi aan deze streek vind ik de rust, ruimte en natuur. Ik was vroeger een vaste gast op de Holterberg en nu maak ik rondom Zwolle graag een rondje op de fiets. De landschappen zijn uniek en prachtig. Maar ook kwetsbaar.

GroenLinks zorgt voor verduurzaming van de Europese landbouw. We willen dat de biodiversiteit van het landschap op peil blijft en verhoogd wordt. In de afgelopen jaren hebben De Groenen, de partij waar GroenLinks in Europees verband onder valt, onder meer gezorgd voor een verbod op bestrijdingsmiddelen die zware schade toebrengen aan onze natuur. Nu willen we alle chemische bestrijdingsmiddelen aanpakken in zowel de landbouw en de consumentenhandel. Ongelooflijk hoeveel koolmeesjes dit jaar sterven door gifgebruik op buxushagen. En dat terwijl koolmezen zelf natuurlijke ongediertebestrijders zijn! We moeten onze kennis van de natuur slim inzetten. Daarin heeft het platteland zeker een streepje voor op de randstad.

Maar we willen in de volgende periode Europa ook vergroenen door af te rekenen met de weggooi-economie. Het zou geweldig zijn als we in de komende jaren in heel Europa strengere regels krijgen over plastic verpakkingsmateriaal en microplastics. In Zwolle en veel andere gemeentes hebben we natuurlijk een mooi systeem van plastic afval scheiden, maar het is wel schrikbarend hoeveel plastic afval we met z’n allen produceren. Dat kan en moet anders.

Het mooie van Europese samenwerking is dat er ruimte is voor goede ideeën die over de landsgrenzen heen gaan. Denk bijvoorbeeld aan het Twentekanaal, dat met Europese subsidie tot stand kwam. Dat project zorgt ervoor dat er elke dag 900 vrachtwagens minder op de snelweg rijden en levert daarmee een mooie duurzaamheidswinst op.

Ik hou van de Europese eenheid. Het heeft ons veel gebracht. Ik denk daarbij aan de vrede die we inmiddels bijna 75 jaar in Nederland mogen vieren. Maar ook aan de mogelijkheid om klimaatverandering  gezamenlijk aan te pakken en het continentale treinverkeer te verbeteren en concurrerend met het vliegverkeer, zodat de trein een beter alternatief wordt. Daarom wil ik iedereen vragen om te gaan stemmen op 23 mei. Onze Europese samenwerking in het Europees parlement verdient draagvlak en die geef je door te gaan stemmen op de partij die het meest bij past!