De gemeente publiceerde onlangs de Horecavisie 2019-2023. Een document waarin staat wat de gemeente wil doen om inwoners en bezoekers van de stad gastvrijheid in onze horeca te bieden. Een mooi plan, dat nog mooier kan! Raadslid Margriet Leest heeft grote ambities voor een bruisende binnenstad.

 

Prettige terrassen voor iedereen

“Als je op een terras van een restaurant eet en naast je steekt iemand een sigaret op, dan is dat ook buiten niet lekker. Niet iedereen vindt dat erg, maar er zijn mensen daar wel last van hebben. De terrassen in Zwolle worden steeds groter. Ik heb de wethouder gevraagd of hij met de horeca in Zwolle wil nadenken over het deels rookvrij maken van terrassen. Het lijkt ons goed om mensen de keuzevrijheid te geven om ook op een deel van het terras te zitten waar je geen rook om je heen hebt. We willen graag terrassen waar iedereen prettig kan verblijven.

Veel meer terrassen betekent meer stoepen die vol staan met tafels en stoelen. Dat is niet alleen onhandig, maar ook nog eens onveilig. Mensen in een rolstoel kunnen niet meer over de stoep passeren en toegang tot de horeca wordt hen bemoeilijkt. Maar ook te voet moet je regelmatig over de straat uitwijken, waar je rakelings door een fietser of auto kan worden gepasseerd.”

 

Milieuvriendelijke terrasverwarming

“Ik heb in de gemeenteraad gepleit voor zoveel mogelijk milieuvriendelijke terrasverwarming. Het is natuurlijk ongepast dat wij in Zwolle op een deels door gasverwarmers verwarmd terras zitten, terwijl in Groningen aardbevingen zijn doordat we daar nog steeds gas uit de grond halen. Het is niet meer van deze tijd waarin we vol inzetten op schone energie om in onze mooie binnenstad in de winter de ‘buitenlucht’ nog te verwarmen met vervuilende terrasverwarmers.”

 

Een unieke stad

“We moeten in de binnenstad een balans zien te vinden tussen levendigheid en leefbaarheid. De wethouder heeft hierover beloofd dat hij hiermee aan het werk gaat en dat we later dit jaar in debat gaan met elkaar. Daarvoor is het belangrijk dat we weten wat er in de stad leeft. Tot nu toe bestond het onderzoek voor de Horecavisie uit het bekijken van steden die vergelijkbaar zijn met Zwolle. Ik vind dat die resultaten niet één-op-één op Zwolle te plakken zijn. We willen dat er meer met onze eigen (binnenstad)bewoners en (horeca)ondernemers wordt gepraat voor versterking van de identiteit van de stad. Op deze manier maken we samen de stad bruisender en is Zwolle uniek!”