GroenLinks Zwolle vindt het onverteerbaar dat er veel gebouwen leeg staan terwijl er woningnood heerst in de stad. Omdat de gemeenteraad niets voelt voor een stevige aanpak van de leegstand, onderneemt GroenLinks zelf actie. We presenteren een 0-meting in foto's. Over een half jaar, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, zal duidelijk worden of het beleid van B&W zoden aan de dijk heeft gezet.

GroenLinks is teleurgesteld dat in de Woonagenda die 16 september door de raad wordt vastgesteld, sprake is van maar één concrete pilot om een leeg kantoorpand om te vormen naar woonruimte. Woordvoerder Patrick Rijke: "Elk kantoorgebouw dat jaar na jaar leeg staat, zou voor heel veel mensen woonruimte kunnen opleveren."

GroenLinks Zwolle wil de woningnood verlichten door met een leegstandsverordening vastgoedeigenaren te dwingen om (kantoor- of winkel)ruimte ter beschikking te stellen. Aangezien de wethouder volkshuisvesting en de gemeenteraad deze maatregel nog niet nodig vinden, probeert GroenLinks aan te tonen dat er meer druk nodig is om de woningnood op te lossen.

De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Zwolle bedraagt meer dan drieënhalf jaar. GroenLinks vindt daarom dat het hoog tijd is voor verdergaande maatregelen. De urgentie om de woningnood te verlichten staat in schril contrast tot de aanpak van de langdurige kantorenleegstand. Patrick Rijke: "Leegstand is een schande als er zo veel mensen om ruimte verlegen zitten. Dan moeten de accountmanagers van de gemeente niet met de eigenaren praten tot ze een ons wegen." GroenLinks wil dat de gemeente in zulke gevallen mensen moet kunnen voordragen die in zo'n pand kunnen wonen. Dat kan met een leegstandsverordening. Op 15 maart 2014 zal blijken of ook zonder dit middel genoeg Zwolse kantoren tot woonruimte zijn omgetoverd.

Hieronder staat de beeldrapportage (ook downloadbaar als pdf). Fotografie: Arne Pronk.