Voor mijn werk als inspecteur van het onderwijs  bezocht ik vorige week een les op een school voor voortgezet speciaal onderwijs waarvan de meeste leerlingen voorbereid worden op arbeid of dagbesteding. Op het programma stond vanuit burgerschap de verkiezingen. De leerkracht vroeg de klas, wat is democratie? Een van de leerlingen had opgeschreven er zijn linkse en rechtse partijen. De leerkracht vroeg hem dat toe te lichten. Waarop de leerling antwoordde. “Nou je hebt linkse partijen zoals GroenLinks die vinden klimaat belangrijk maar ook dat Nederland voor iedereen is en goed moet zijn. Ook zijn er hele rechtse partijen die vinden dat Nederland alleen voor de Nederlanders is…. “

Voorzitter ik zat met een glimlach achter in die klas. Ten eerste omdat democratie en de verkiezingen een onderwerp van gesprek waren ook bij deze kwetsbare jongeren. Maar ook om, en dat zal u niet verbazen, hoe deze leerling GroenLinks daar beschreef. Want inderdaad voorzitter voor GroenLinks wordt de kwaliteit van een samenleving bepaald door hoe we omgaan met alle mensen, het milieu en cultuur.

GroenLinks vindt het belangrijk dat Zwolle in de begroting geld beschikbaar stelt voor kwetsbare mensen, mensen in armoede, groen, dieren, de energietransitie, cultuur en mobiliteit, dat er wordt ingezet op een thuis voor iedereen.

Wat GroenLinks betreft houden we met deze begrotingsvoorstellen koers richting de gewenste brede welvaart en dat in een roerige tijd waarin we in een transitie zitten van Ego (mens bovenaan natuur) naar Eco (logie) (mens onderdeel van natuur) naar Seva (mens dienstbaar aan natuur) zoals  ontwikkel antropoloog Sanne Wassink tijdens de community art conferentie vorige week betoogde.

Een tijd waarin we keuze moeten maken voor nu en de toekomst ook voor generaties die er nu nog niet zijn. Complimenten daarom namens mijn fractie voor deze begroting voor ambtenaren en het college. Dat neemt niet weg dat we er vragen over hebben en  aantal wensen hebben.

In mijn bijdrage zal ik daarom in gaan op

Iedereen doet mee, Een duurzame Toekomst en een thuis voor iedereen
 

IEDEREEN DOET MEE
 

Versterken Sociale Basis

- In Zwolle zijn we volop bezig met bestaanszekerheid voor al onze inwoners. Het ophogen tot 130% van het minimum om aanspraak te kunnen maken op armoederegelingen is daar een positief voorbeeld van. Toch laat de armoede en schuldmonitor zien dat nog lang niet iedereen de weg naar de regelingen kan vinden.

We hebben echter een aantal positieve voorbeelden waarbij dat beter gaat zoals de warm thuis regeling en de energiesubsidies. Kunnen we deze werkwijze niet ook gebruiken voor de andere regelingen?

  • Ook ziet GroenLinks  grote kansen in de stadspas als participatiepas.
     
  • Cultuur wordt vaak ingezet als het gaat om verbinding en mentale gezondheid, Cultuur en welzijn is een goede combinatie. Cultuur in de wijk, community art is daar een voorbeeld van. Wat GroenLinks betreft vergroten en versterken we deze samenwerking. Wel constateren we dat de kosten van deze waardevolle projecten vaak bekostigd worden uit het cultuurbudget. Wat GroenLinks betreft wordt deze belangrijke samenwerking uit beide budgetten bekostigd. Aan het college de vraag hoe zij dit ziet.
     
  • Om fit en gezond mee te kunnen blijven doen heeft Zwolle beweegmakelaars succesvol ingezet om mensen in beweging te krijgen en daarmee zwaardere zorg te voorkomen. Nu dreigt het risico dat er een van de twee  beweegmakelaars verdwijnt.  Het is van belang om een zorgcoalitie in Zwolle te smeden die de financiering van een tweede en bij voorkeur zelfs een derde beweegmakelaar voor elkaar krijgen. Om daarvoor te zorgen dient mijn fractie samen met de CU en SW een motie in.

EEN DUURZAME TOEKOMST

Voorzitter. GroenLinks is een progressieve partij die de lessen uit het verleden meeneemt in de keuzes die we ook voor de verdere toekomst te maken hebben. Dat doen we naar eer en geweten maar zou het niet goed zijn als de toekomstige generaties onafhankelijk vertegenwoordigd zouden zijn. Zoals Wales dat kent “een future generations Commissioner”

GroenLinks werkt samen met Volt en de PvdD  aan een initiatiefvoorstel en komt hier op een later moment bij u op terug.
 

Mobiliteit - Toekomstbestendige verkeersinfrastructuur

  • Onze mooie binnenstad bijvoorbeeld is niet gebouwd op gemotoriseerd verkeer. De transitie in het verkeer een essentieel onderdeel voor de opdrachten waarvoor we staan en voor een leefbare stad. We moeten echter wel het reële verhaal schetsen van de transitie. Het ademt nu toch vaak de sfeer van dat het allemaal mooier en beter wordt, maar dat is niet voor iedereen waar. Maar desondanks wel nodig, voor het afschalen van fossiele brandstoffen, een prettiger en veiliger leefomgeving voor een schonere lucht.
     
  • Voorzitter voor de gezondheid van onze inwoners nu en in de toekomst is schone lucht belangrijk. Daarom ook dat we in het verleden twee keer een motie hebben ingediend om het SLA te tekenen. Het college heeft er nu niet voor gekozen dit prioriteit te geven. De fractie van GroenLinks heeft de wens dat dit in de toekomst nog wel keer opgepakt wordt. De verbranding van hout heeft direct invloed op de lucht kwaliteit tijdens bepaalde weersituaties. Het RIVM heeft hier een stook alert voor ontwikkelt. Wij vragen het college middels een motie om aandacht te geven aan dit stookalert om de bewustwording van onze inwoners te vergroten.
     
  • Afgelopen weekend was het exact 50 jaar geleden dat de autoloze zondag in Nederland plaatsvond. In het kader van bewustwording van de transitie maar ook lerend van het verleden heeft de fractie van GroenLinks vorig jaar de motie autoloze zondag ingediend. Het doorschuiven van de uitvoering  naar 2024 vond mijn fractie redelijk. Echter de ambitie die nu voorligt is mager. Wij verwachten met de extra tijd een grotere ambitie. Graag reactie van het college hierop.
     
  • Voorzitter middels het STOMP principe moedigen we het gebruik van lopen en fietsen of ov aan. Van inwoners horen wij geregeld “waar laat ik mijn jas bij bijv het stads- of  het stratenfestival” met een motie  vragen wij  om in gesprek te gaan  met de horecaondernemers en de nachtburgemeesters om te onderzoeken of er draagvlak is voor een stadsgarderobe als kluishuis zoals andere steden die ook kennen.
     

Energietransitie is essentieel voor een duurzame toekomst

In Zwolle hebben we heldere ambities aangaande de transitie. echter we moeten constateren dat we achterlopen op het schema. We verwachten toch dat het college daar beweging in krijgt en druk blijft uitoefenen op de netverzwaring en de raad tijdig op de hoogte houdt van de stappen die gezet worden.

De energietransitie is een belangrijk facet voor het klimaat neutraal worden in 2040.

  • Er komt in het  voorjaar een plan, prima, maar het duurt de fractie van GroenLinks te lang. En dan dan is er een plan maar is er dan ook voldoende geld en menskracht om direct te beginnen? En hoe houden we de ontwikkelingen in beeld? Wij dienen daarom graag de motie grip op de energietransitie van D66 mee in om hier afspraken over vast te gaan leggen.

Ook investeren en doorpakken in circulaire economie is belangrijk in het realiseren van een duurzame toekomst. We kijken uit naar een concreet plan en onderschrijven dat het nodig is er budgetruimte  voor te reserveren  om van start te kunnen gaan zodra het plan er ligt.

Natuur  Groenbeleid en dieren

De urgentie van biodiversiteit is helder. Ook met betrekking tot klimaatadaptatie en schone lucht zijn met name bomen een belangrijke factor daarin. Het is daarom echt tijd om forse stappen te maken met het aanplanten van veel bomen in de stad.

Een boom voor iedere nieuwe inwoner. Dat is de ambitie. Hoe staat het daarmee? Mooi dat het in Hessenpoort gaat lukken de 260 nieuwe bomen aan te planten en nu door!

THUIS VOOR IEDEREEN

Zwolle is een veilige en een fijne plek om te wonen en te leven, waar ruimte is voor het individu en iedereen zichzelf mag zijn. De vraag naar woningen is groot. GroenLinks is daarom blij dat we met mooie projecten flinke stappen gaan maken. Zoals op de oude Veemarkt waar maar liefst 750 nieuwe woningen komen een megaproject. En ook zijn we blij met goede kleine bewegingen, zoals het optoppen van de flats aan de Hanekamp, flexwoningen  en Tiny  coöperatie houses in de Tippe.

Ook zien we mooie initiatieven voor nieuwe gemengde woonvormen, voor jongeren en ouderen met een zorgvraag werken we aan community vorming.

Dan moet ik weer denken aan die jongeren in het speciaal onderwijs. In Zwolle zijn ook  jongeren die straks een woning zoeken, waar ze met wat hulp wat kunnen wonen. Dus als ik in mijn dagelijks werk die jongeren in het speciaal onderwijs spreek, ben ik trots dat wij in Zwolle ons best doen om ook dit soort jongeren een fijne plek te geven.

En daarmee rond ik af voorzitter. Door verantwoord te kiezen zorgen we voor een groene, sociale en duurzame stad, voor brede welvaart met zicht op en oog voor de toekomst ook voor generaties die er nu nog niet zijn.