De fractie van GroenLinks/De Groenen roept in een open brief het College van B&W op om in gesprek te gaan met 'Het Collectief Broer CO9' dat aan de Katwolderweg ateliers voor kunstenaars en oefenruimte voor diverse bandjes en een theatergroep biedt. Ook is er een laagdrempelig muziekpodium ingericht waar muzikanten kunnen optreden. In haar open brief haalt raadslid Rana Berends de woorden van de burgemeester uit zijn nieuwjaarstoespraak aan: Jonge, creatieve mensen, die Zwolle de moeite waard blijven vinden, we moeten ze koesteren! Ze voegen kleur toe, ze kruiden de smaak van onze samenleving. Ze zorgen zo af en toe voor een rafelrandje. Dank zij hen leven we niet uitsluitend in een keurig aangeharkte wereld. Het is me een lief ding waard om Zwolle voor hen aantrekkelijk te maken om te blijven…

Lees de tekst van de open brief als reactie op een bericht op weblogzwolle van het krakerscollectief.

De volledige tekst van de open brief:

Datum  woensdag 9 april 2008
Betreft  Oproep aan college van B&W mbt krakers Katwolderweg

Geacht College,

De fractie van GroenLinks/De Groenen vindt dat het culturele vestigingsklimaat in Zwolle aandacht verdient. Vandaar dat we er gelukkig mee zijn dat ook het college dit standpunt uitdraagt. Of toch niet?

Op www.weblogzwolle.nl lezen wij zojuist een brief van ‘Het Collectief Broer CO9’, die anders doet vermoeden. Wat ons betreft is het citaat waarin ze een passage uit de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester aanhalen een schot in de roos:

…De jonge kunstenaars die u net zag, zijn de basis van het creatieve fundament van de stad. Daarom willen we zo graag dat onze stad ook na hun studie bindt en boeit. Jonge, creatieve mensen, die Zwolle de moeite waard blijven vinden, we moeten ze koesteren! Ze voegen kleur toe, ze kruiden de smaak van onze samenleving. Ze zorgen zo af en toe voor een rafelrandje. Dank zij hen leven we niet uitsluitend in een keurig aangeharkte wereld. Het is me een lief ding waard om Zwolle voor hen aantrekkelijk te maken om te blijven…

Het heeft wat ons betreft geen lang betoog nodig dat bovenstaande ambitie van het college in de praktijk nog niet goed is uitgewerkt. GroenLinks/De Groenen roept het college dan ook op om het verzoek van ‘Het Collectief Broer CO9’ te honoreren door met ze in gesprek te gaan over de zaken die ze in hun brief aan de orde stellen.

Gezien de volgende passage uit de beantwoording van (toen nog) artikel 44 vragen betreffende de beleidsregel anti-kraak van 1 april 2006: “Wij respecteren de wettelijke mogelijkheden die krakers na een bepaalde periode van leegstand hebben. In bepaalde gevallen kan waardering worden opgebracht voor de artistieke/kunstzinnige inbreng die krakers kunnen leveren aan de Zwolse cultuur,” hebben we goede hoop dat u welwillend gehoor geeft aan ons verzoek.

Met vriendelijke groet,

Namens de fractie van GroenLinks/De Groenen,
Rana Berends

Hieronder de volledige brief van 'Het Collectief Broer CO9':

Gemeente Zwolle
eenheid publiekzaken,
afdeling toezicht & handhaving
 
Datum: 9-4-2008
 
Onderwerp: Zienswijze op uw "preventieve bestuursdwang" aangaande podium Broer CO9.

Op het door ons in gebruik genomen terrein aan de Katwolderweg vinden diverse culturele uitingen plaats. Het biedt oefenruimte aan diverse bandjes, ateliers aan vele kunstenaars en ruimte aan een bekende Zwolse theatergroep. Ook is er een laagdrempelig muziekpodium ingericht waar diverse muzikanten kunnen optreden.

De grote groep aktieve vrijwilligers die dit alles zonder enige vorm van subsidie mogelijk maakt en het enthousiasme van het publiek, maken duidelijk dat er in Zwolle grote behoefte is naar deze plek. Het podium draagt op een originele wijze bij aan het culturele karakter van de stad. Het past daardoor zelfs prima binnen een plaatje geschetst door burgemeester H.J. Meijer op zijn nieuwjaarsrede (2008):

...De jonge kunstenaars die u net zag, zijn de basis van het creatieve fundament van de stad. Daarom willen we zo graag dat onze stad ook na hun studie bindt en boeit. Jonge, creatieve mensen, die Zwolle de moeite waard blijven vinden, we moeten ze koesteren! Ze voegen kleur toe, ze kruiden de smaak van onze samenleving. Ze zorgen zo af en toe voor een rafelrandje. Dank zij hen leven we niet uitsluitend in een keurig aangeharkte wereld. Het is me een lief ding waard om Zwolle voor hen aantrekkelijk te maken om te blijven...

De plek aan de Katwolderweg is een reden voor veel jongeren om in Zwolle te blijven. Er wordt een plek gecreëerd die aantrekkelijk is omdat hun eigen inbreng aan creativiteit, energie en tijd er werkelijk toe doet. Het is een plek waar (jonge) mensen samenwerken, vergaderen, organiseren, kunst en muziek maken en wonen en werken. Kortom, een initiatief waar Zwolle trots op kan zijn.

Daarom is het ons een raadsel waarom u als gemeente enkel aan komt zetten met regeltjes, handhaven en preventieve bestuursdwang.

Want dan gaan wij ons afvragen welke jonge, creatieve mensen door de burgemeester worden gekoesterd in zijn 'nieuwjaarsrede' . En wat zijn dan de voorwaarden om te kunnen behoren tot die zo gekoesterde categorie jonge mensen?

In uw brief zegt u dat ,"voor het houden van een evenement dient u op grond van artikel 2.2.2. van de Algemene Plaatselijke Verordening Zwolle over een vergunning te beschikken".

Uiteraard behoren wij als zwolse burgers de APV van onze stad te kennen.

Echter in 'BELEIDSREGEL EVENEMENTEN 2007 Artikel 1 Begripsbepaling' kunnen we lezen:

"In deze beleidsregel wordt verstaan onder
a. evenement: elke voor publiek toegankelijke vertoning of gebeurtenis (o.a. kunst, muziek, sport) in Zwolle, doelbewust georganiseerd en geprogrammeerd en gericht op een relatief groot publiek en/of aanwijsbaar voor het maatschappelijk welzijn in de gemeente Zwolle"

Door te stellen dat wij over een vergunning dienen te beschikken voor het houden van een evenement zou hetgene dat plaatsvindt op een podium aan de Katwolderweg een evenement zijn. Daarmee zegt u ook dat het gericht is op een relatief groot publiek en/of aanwijsbaar voor het maatschappelijk welzijn in Zwolle. Dat laatste is zeker een compliment, bij de grootte van het publiek mogen wij u erop wijzen dat het podium juist bedoeld is om kleinschalige muziek- en kunstgroepen een kans te geven waarbij de grootte van het publiek ook in die verhouding gezien moet worden.

Vergelijk dit met kleinschalige feesten als een opening van een expositie of optredens van bandjes in kroegen waarbij ook geen vergunning wordt aangevraagd. Daarbij lijkt de regelgeving m.n. te gaan om evenementen die buiten op openbare terreinen plaats vinden. Het terrein aan de Katwolderweg is een afgesloten terrein en concurreert niet met andere evenementen.

Mocht artikel 2.2.2. in uw ogen dan nog gelden, kan de burgemeester vrijstelling verlenen voor door hem aan te wijzen categorieën evenementen.(art 2.2.2 lid 3)

Artikel 3 van de horecawet: "Het is verboden zonder daartoe strekkende vergunning van B&W het horecabedrijf of slijtersbedrijf uit te oefenen"

Wij zijn geen horecabedrijf of slijter. Wij verkopen in tegenstelling tot deze geen alcohol met winstoogmerk. Onze doelstellingen zijn gericht op het faciliteren van vrije culturele en kunstzinnige uitingen. Het is echter wel gebruikelijk dat bij openingen van exposities, of de vertoning van podiumkunsten een drankje gedronken kan worden (zoals ook in een Schouwburg of galerie). Wij zijn bereid overleg aan te gaan met de gemeente om te kijken wat op dit gebied de mogelijkheden zijn.

U stelt dat de activiteiten van het podium volgens artikel 7.3.1. uit de bouwverordening 2008 in strijd zijn met het bestemmingsplan. Uw interpretatie van deze verordening is niet realistisch. Ter verduidelijking eerst uw citaat uit de bouwverordening 2008 (onderstreping van ons):

"..dat het verboden is om bouwwerken in gebruik te geven of te laten gebruiken op een wijze of tot een doel strijdig met de uit dat plan of die voorschriften voortvloeiende bestemming, nadatde bij het bestemmingsplan aangegeven bestemming is verwezenlijkt."

De aangegeven bestemming is nu nog niet verwezenlijkt. Het moge duidelijk zijn dat de eigenaar (Shell) de voormalig leegstaande panden wil gaan slopen, alvorens er mogelijkerwijs weer aan het bestemmingsplan voldaan kan gaan worden.

Volgens ons is leegstand trouwens meer in strijd met het bestemmingsplan dan hetgeen daar door ons word gerealiseerd. Leegstand is immers niet gelijk aan "Industriële- en handelsbedrijven". Wij bieden daarentegen werkplaatsen en een podium waar regelmatig industriële geluiden te horen zijn. Hierbij houden wij uiteraard rekening met anderen door geluidsoverlast tot een minimum te beperken.

Momenteel zijn wij actief in onderhandeling met de eigenaar van de panden. Er bestaat dus "op korte termijn concreet zicht" op legalisatie. Hierdoor moet er dus een mogelijkheid zijn waardoor u van handhavend optreden kunt afzien.

Wij zijn u tegemoet gekomen door af te zien van diverse door u genoemde evenementen. Ook zijn wij bereid tot overleg met de gemeente. Wij verwachten wel dat de gemeente eindelijk eens onze positieve bijdrage aan de samenleving in gaat zien. Ook verwachten wij dat de gemeente onpartijdig blijft, en niet weer onder één hoedje met een pandeigenaar de krakers en hun initiatieven tracht weg te handhaven.

Binnenkort zal er iemand contact met u opnemen om deze zienswijze mondeling toe te lichten, en één en ander met u te bespreken.

Het Collectief Broer CO9