Politiek is een manier om je idealen waar te maken. Deze week neemt Eildert Noorda je mee in zijn werk als raadslid. 

 

Vrijdag

’s Ochtends om half acht kom ik de nachtdienst uit – ik werk in de lichamelijk gehandicaptenzorg – en nadat mijn kat Thymo mij succesvol tot vroegtijdig voederen heeft gemanipuleerd rust ik een paar uur uit. Om twee uur ’s middags gaat de wekker en wandel ik richting het stadhuis voor de miniconferentie groenbeheer. Een reeks interessante sprekers praat een flinke groep groene toehoorders bij over de natuur in Zwolle. Tussen de regels door wordt duidelijk wat ons college van B&W aanvullend kan gaan doen om de biodiversiteit en het groen in de stad te versterken. Eerder stelde ik bijvoorbeeld al eens vragen over het maaibeleid: ook nu hoor ik terug hoe belangrijk gefaseerd maaien voor wilde bijen en insecten is. Ook ben ik blij om te horen dat er wordt onderzocht of Zwolle zich kan aanmelden voor het Deltaplan Biodiversiteit. Onze stad heeft een belangrijke rol te vervullen zolang er op het platteland problemen zijn met landbouwgif en een teveel aan stikstof. Met vragen wijs ik verder op het belang van een natuur-inclusieve stad én buitengebied. Na afloop praat ik nog even na met dé bomenjurist van Nederland met het oog op de naderende actualisatie van de Zwolse bomenverordening. ’s Avonds fiets ik weer naar Zwolle-zuid voor een nachtdienst.

 

Zaterdag

Na de nachtdiensten nu weekend! Een vriendin komt ’s middags naar Zwolle en we gaan wandelen met haar honden in Het Engelse Werk. Zoals verwacht is mijn kat Thymo lichtelijk verstoord van deze plotselinge overdosis aan kwispelstaartigheid. Nadat hij de situatie van de versterbank eerst een uur argwanend heeft gadegeslagen, loopt hij uiteindelijk dapper langs de twee honden door de kamer. De honden zijn wel katten gewend en kijken nieuwsgierig toe. We halen twee pittige vegetarische curry’s van BaiYok af en praten wat bij.

 

Zondag

Ik help een vriend in zijn biologische moestuin in Zwolle-zuid. We maken twee plantvakken schoon -  er zit best veel kweek in. Heerlijk om even buiten te zijn! Met boerenkool en doorgewinterde prei in mijn tas fiets ik weer naar huis. De prei plant ik in mijn geveltuintje – daar komen in het voorjaar mooie paarse bloemen in!

 

Maandag

Samen met collega Patrick deel ik de portefeuille cultuur. Vandaag hebben we samen twee afspraken staan. Eerst maken we kennis met de drijvende kracht achter De Stad Verbeeldt – een prachtig initiatief om fotografie meer zichtbaar te maken in onze stad. We bespreken onder andere de gedeelde wens om een laagdrempelige expositieruimte in Zwolle voor elkaar te krijgen. Later hebben we in Odeon een kennismaking met de directeur van Odeon de Spiegel, Rob Zuidema. ’s Avonds volg ik online de informatieronde in het stadhuis over geothermie, terwijl ik op de bank raadstukken lees.

 

Dinsdag

Ik leg vandaag de laatste hand aan schriftelijke vragen aan het college van B&W over luchtkwaliteit in Zwolle. Diverse gemeenten en provincies, waaronder Overijssel, hebben kortgeleden het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Omdat schone lucht in onze stad ontzettend belangrijk is – mensen leven in vervuilde lucht gemiddeld negen maanden korter – vraag ik het college of ze ook hun handtekening onder dit akkoord willen zetten.

 

Woensdag

’s Avonds ga ik naar de stadkamer voor een lezing over Natuur-inclusief bouwen. De spreker is landschapsarchitecte Maike van Stiphout. Voor voldoende stadsnatuur is het ontzettend belangrijk om in de ontwerpfase van gebouwen rekening te houden met een aantal diersoorten. Verticaal groen, ingemetselde nestkasten voor vogels en vleermuizen. De bedoeling is om groene architectuur in Zwolle te laten landen in onder andere de Spoorzone. Na de lezing ga ik nog even langs bij vrienden in Assendorp.

 

Donderdag

Met Sonja Paauw van D66 bezoek ik twee Zwollenaren die aangeven last te hebben van de nieuwe, felle lichtmasten op het rangeerterrein naast het Engelse Werk. Eens kijken of die lampen misschien wat gedimd kunnen worden, want ook voor de IJsselnatuur is het belangrijk dat het ’s nachts zo donker mogelijk is. We kwamen met hen in contact nadat we namens onze fracties schriftelijke vragen aan het college hadden gesteld. Een afwateringsbuis was bovendien door de spoorbeheerder pal langs een beverburcht gelegd…zeker niet de bedoeling!

 

‘s Avonds is er het wekelijkse fractieoverleg. We bespreken onder andere de besluitvormende vergadering van aanstaande maandag voor. Na de vergadering ga ik nog even langs huis en dan weer richting mijn werk voor een nieuwe serie nachtdiensten.