De week van... Simone Boshove

Politiek is een manier om je idealen waar te maken. Deze week neemt Simone Boshove je mee in haar werk als raadslid. 

 

Ik ben raadslid voor GroenLinks sinds begin september. Ik draaide al even mee als burgerlid, dus heb al kunnen meekijken voor en achter de schermen in de gemeenteraad. Tot nu toe ervaar ik het raadswerk als heel afwisselend en interessant. Ik vind het een grote eer om mijn steentje op deze manier te mogen bijdragen aan de stad.

Woensdag

Normaal gesproken ben ik op woensdag aan het werk voor mijn baan als activiteitenorganisator bij SamenZwolle. Maar vandaag heb ik een vrije dag opgenomen. Niet om te chillen, maar om aan mijn kennis en vaardigheden als raadslid te werken. In Amersfoort wordt een zogenaamde HerfstRaad georganiseerd door ProDemos. Samen met fractiegenoot Margriet Leest volg ik in de ochtend colleges over gemeentefinanciën en jeugdzorg. In de middag werken we aan debat-technieken. Het is een ontzettend leerzame dag, en ook nog eens heel gezellig omdat we ervaringen kunnen uitwisselen met raadsleden van allerlei partijen uit het hele land.

Donderdag

Donderdag is mijn wekelijkse vrije dag samen met mijn dochtertje van anderhalf jaar. ’s Ochtends gaan we gezellig langs bij een vriendin. Tussen de middag slaapt ze gelukkig nog lekker lang en heb ik genoeg tijd om wat te werken. Ik stel onder andere schriftelijke vragen op, na aanleiding van alarmerende cijfers over de financiële situatie bij een groot deel van de jeugdzorginstellingen in Nederland. Ik vraag het college om inzicht te geven in welke mate deze problematiek ook in Zwolle speelt en wat hier aan gedaan wordt.

’s Avonds vergaderen we met de GroenLinks fractie in onze fractiekamer op het Stadhuis. Iedere week proberen we rond 22:00 uur klaar te zijn, maar met een bomvolle agenda, de begrotingsbehandeling en een aantal belangrijke debatten op de planning, lukt dit deze week niet. Gelukkig heeft onze fractiemedewerker Judith de voorraadkast weer gevuld met heerlijke vegan snacks, daarmee houden we het wel vol. ;-)

Vrijdag

Op vrijdag fiets ik van hot naar her voor werkafspraken. Ik bezoek onder andere de prachtige beleeftuin van de Vogellanden. Echt een aanrader voor inwoners van de Pierik: wijkbewoners zijn hier welkom om een handje mee te helpen in de tuin en/of gezellig een kop koffie. ’s Middags ga ik langs bij een borrel voor inwoners en omwonenden bij Westenhage in Westenholte. Een mooi initiatief wat door een aantal betrokken Zwollenaren geheel op eigen kracht wordt georganiseerd. Door mijn werk en het raadslidmaatschap kom ik op de leukste plekken in de stad en ontmoet ik vooral veel bijzondere mensen en organisaties die zich allemaal op hun eigen manier inzetten voor onze mooie stad. Prachtig om te zien en aan mee te werken, daar krijg ik nou energie van!

In het weekend breng ik zoveel mogelijk tijd met mijn gezin en vrienden/familie door. Tussendoor spit ik de begroting door, maak ik een overzicht van alle vragen die onze fractie heeft m.b.t. de begroting en leg ik de laatste hand aan mijn schriftelijke vragen over jeugdzorg.

Maandag

Overdag een werkdag op kantoor. Dan snel naar huis om te eten, even op te laden en dan weer door naar het Stadhuis. Er staan twee debatten op de agenda: een over de lokale omroep, en een over het faillissement WZCO. Er is ook een informatieronde over verplichte GGZ. Daar ligt mijn interesse, want jeugdzorg zit in mijn portefeuille. Door nieuwe wetgeving verandert de rol van de gemeente in het geval van gedwongen opname van verwarde personen. Bij deze informatieronde stel ik vragen aan de aanwezige experts en de wethouder. Na afloop spreek ik nog wat betrokkenen.

Dinsdag

Op dinsdag ben ik weer aan het werk en ’s avonds ben ik vrij. Ik geniet er extra van, want de rest van deze week ben ik iedere avond van huis, voor werkbezoeken, vergaderingen en het voorbereiden van de begrotingsbehandeling op vrijdag.

Het was een drukke week waarin ik heel veel heb geleerd, bevlogen Zwollenaren heb ontmoet en gelukkig nog genoeg tijd had om te genieten van alle mooie dingen in het leven. Op naar de volgende!