In het raadsdebat van maandag 17 juni legde het college de nieuwe koers van het sociaal domein voor aan de gemeenteraad. GroenLinks is positief over de nieuw ingeslagen weg, maar pleit nog voor minder administratieve rompslomp voor zorgmedewerkers en voor extra aandacht voor inwoners met een andere culturele achtergrond.
Begin dit jaar konden de fracties van de Zwolse gemeenteraad aangeven wat voor hen belangrijk is bij de vaststelling van het nieuwe sociaal domein. GroenLinks riep het college op om de verschillende partners in het sociaal domein ook daadwerkelijk te betrekken bij de ontwikkeling van de nieuwe koers, zoals ervaringsdeskundigen, cliëntenraden en inwoners die zelf zorg en begeleiding nodig hebben. Nu de nieuwe koers op tafel ligt, wil GroenLinks haar complimenten overbrengen aan het college: “GroenLinks waardeert het zorgvuldige proces dat is doorlopen, waarbij wij als raad aan de voorkant punten konden meegeven en keuzes konden maken, maar ook hoe de stad en betrokkenen zijn meegenomen”, aldus raadslid Patrick Pelman. GroenLinks wil het college nog wel meegeven om in de toekomst meer aandacht te schenken aan de inwoners van Zwolle: het is belangrijk ook met hen in gesprek te (blijven) gaan.
De nieuwe koers gaat uit van twee uitgangspunten: het investeren in een sterke en vitale samenleving en het aansluiten bij de leefwereld van inwoners. GroenLinks is tevreden met deze richting: “We zien de voortzetting van de beweging die is ingezet om meer preventief te werken: zo zwaar als nodig en zo licht als mogelijk”, aldus Patrick. Voor GroenLinks is het niet alleen belangrijk aan te sluiten bij de leefwereld van de inwoners, maar ook bij de professionaliteit van de zorg- en welzijnsmedewerkers en bij de kracht van vrijwilligers en mantelzorgers: “Als we dat goed met elkaar doen, dan kunnen we samen de uitdagingen aan die voor ons liggen”, aldus Patrick.
GroenLinks vraagt extra aandacht voor de vele administratieve lasten waar zorgmedewerkers mee te maken hebben. GroenLinks overweegt om een motie ‘Ontregel de zorg’ in te dienen, waarmee gevraagd wordt om een schrapsessie door te voeren om alle overbodige administratie te verwijderen en alleen nog te meten op indicatoren die we écht nodig hebben: “Zo zorgen we ervoor dat er van de beschikbare tijd van de zorgmedewerkers zoveel mogelijk overblijft voor de cliënten”, aldus Patrick. Volgens GroenLinks gaat dit helpen om nog minder vanuit de systeemwereld te werken en meer aan te sluiten bij de leefwereld van de inwoners en de medewerkers, zo sluit dat ook mooi aan bij de koers.
Tot slot vraagt GroenLinks nogmaals extra aandacht voor inwoners met een andere culturele achtergrond. Het is voor hen nog vaak lastig om bij de juiste loketten aan te kloppen. Het is belangrijk om te realiseren dat er veel mensen zijn, die vanuit verschillende omstandigheden niet zelf in staat zijn om de juiste wegen te vinden. GroenLinks pleit voor een cultuursensitieve aanpak: een aanpak waarbij je rekening houdt met de culturele achtergrond en waarden van de patiënt of cliënt. GroenLinks vindt dat we moeten voorkomen dat alleen Zwollenaren die mondig genoeg zijn, de nodige hulp en begeleiding krijgen. ‘Knokken voor wat kwetsbaar is’, is niet voor niets van waaruit GroenLinks het sociaal domein sinds het begin van haar bestaan benadert.