De kernboodschap van de nieuwe visie is dat in Zwolle iedere inwoner mee kan doen: “We vinden dat ieder mens waarde heeft. Het is belangrijk erbij te horen, mee te tellen in de samenleving. Daarbij bieden we elke inwoner de ondersteuning die hij of zij op dat moment nodig heeft”, zo schrijft het college in de nieuwe visie. Een belangrijke boodschap, zoals GroenLinks die ook uitdraagt in haar standpunten. GroenLinks wil dat Zwolle een stad is waar het niet uitmaakt waar je geboren bent, of welke gender of culturele achtergrond je hebt. Iedereen moet mee kunnen doen.

Met de nieuwe visie zet de gemeente in op het begeleiden van inwoners naar betaald werk. GroenLinks vindt dat er hier door het college een scherpe, maar begrijpelijke keuze wordt gemaakt, waarbij het wel ook belangrijk is om aandacht voor onbetaald werk te houden, zoals burgerraadslid Stan Vergeer in het debat benoemt: “We willen in deze bijdrage benadrukken dat we de maatschappelijke waarde van onbetaald werk niet moeten vergeten.” Daarnaast is het van belang aandacht te hebben voor talentontwikkeling: daar staat de fractie van GroenLinks volledig achter. Door te zorgen voor passend werk voor elke inwoner, ontstaat er een duurzame uitstroom: wanneer mensen leuk en passend werk vinden blijven ze vaker aan het werk. Niet iedereen is zelfredzaam of heeft een goed sociaal netwerk. Als je ondersteuning of zorg nodig hebt moet die er zijn, met oprechte aandacht, door een vrijwilliger of een professional. 

“ Daarmee zien we dat Zwolle daadkracht toont, daar waar de landelijke overheid het af laat weten, daar kunnen wij als Zwolle trots op zijn. ”

Een zorg die bij de fractie van GroenLinks leeft, is of er wel voldoende arbeidsmigranten naar Nederland zullen komen. In de visie staat dat een deel van deze groep zal helpen om de tekorten op de arbeidsmarkt op te vullen om de arbeidsmarkt goed te laten draaien. “Nu heb ik het hoofdlijnenakkoord doorgenomen en dat duidt er aan alle kanten op dat het aantal arbeidsmigranten drastisch ingeperkt gaat worden”, aldus Stan. Over hoe deze tekorten op de arbeidsmarkt opgelost gaan worden heeft onze aanstaande regering nog weinig nagedacht, zo lijkt het. GroenLinks is daarom juist blij te lezen dat er in Zwolle de komende jaren budget wordt vrijgemaakt voor de extra ondersteuning van statushouders die hun inburgeringstraject hebben afgerond. In de ogen van GroenLinks is werken één van de beste manieren om nieuwkomers snel onderdeel te laten worden van de maatschappij. Niet voor niets is in het coalitieakkoord afgesproken extra middelen beschikbaar te stellen om deze groep te ondersteunen om deel te nemen aan de Zwolse samenleving: “Daarmee zien we dat Zwolle daadkracht toont, daar waar de landelijke overheid het af laat weten, daar kunnen wij als Zwolle trots op zijn”, aldus Stan.