Eind 2022 diende GroenLinks, samen met ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Volt en D66, Zwolle een motie in om een autovrije dag in Zwolle te organiseren. Dit past goed binnen het coalitieakkoord om onder andere het autogebruik terug te dringen en de luchtkwaliteit te bevorderen. En zaterdag was het zover: de gemeente bood straten de gelegenheid om een dag lang te worden afgesloten voor verkeer.

Onze wethouder Anja Roelfs was aanwezig in de Veerallee waar de meiden Louise, Lisa, Mathilde en Wende in de afgelopen tijd geld hebben ingezameld door ‘heitjes voor een karweitje’ om een springkussen en stormbaan in de straat te zetten. Na vele verkochte taarten en cupcakes en een subsidie van de gemeente, kunnen ze vandaag rennen, springen en vliegen over de stormbaan op straat! 

Voor GroenLinks is het organiseren van een autovrije dag een mogelijkheid om inwoners kennis te laten maken met andere vormen van mobiliteit. Anja: "Het is belangrijk om het belang van schone lucht te onderstrepen en het autogebruik terug te dringen”. Straten en pleinen worden voor één dag autovrij gemaakt, zodat bewoners en bezoekers alle ruimte krijgen en andere vormen van vervoer kunnen ervaren. In plaats van motorlawaai en uitlaatgassen, hoorde je gebabbel, muziek en belgerinkel!

Autovrije dag Anja in Veerallee