De toonhoogte in het publieke debat heeft er 'een bom onder de participatiesamenleving' van gemaakt, maar onderzoekster Femmianne Bredewold bepleit vooral dat we de torenhoge verwachtingen tot realistische proporties terugschroeven. Dat vertelde de vorige week gepromoveerde Zwolse sociologe tijdens een minisymposium van GroenLinks Zwolle gisteravond in Brasserie Bonjour.

De overheid bezuinigt fors op zorg en welzijn en verwacht dat buurtbewoners dat compenseren door meer actief te worden en zorg te verlenen aan mensen die dat nodig hebben. Uit haar onderzoek in twee wijken in Zwolle-Zuid trekt Bredewold de conclusie dat de verwachtingen van dit 'actief burgerschap' te hoog zijn. Maar een derde van de mensen heeft überhaupt contacten met buren met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking of een psychiatrische achtergrond. En die contacten beperken zich veelal tot groeten op straat en een praatje maken. Soms leidt dat tot een paar gezamenlijke activiteiten of advies en goede raad. Maar zelden komt het tot structurele hand- en spandiensten en al helemaal niet tot het verlenen van zorg.

Bredewold benadrukt dat die oppervlakkige en afgebakende, maar 'warme' contacten van grote waarde zijn. Het is echter een illusie dat mensen in de buurt echte zorgtaken op zich nemen. Het zou al heel wat zijn als meer dan een derde van de buurtbewoners de  'gewone' contacten in de buurt maakt.

 

Tijdens de discussie met ervaringsdeskundigen, mantelzorgers, vrijwilligers, professionals en politici bleek dat er behoefte is om de kloof tussen 'weerbare burgers' en buurt­bewoners met een hulpvraag te overbruggen. Bredewold adviseert professionals om meer dan al gebeurt aandacht te besteden aan het uitleggen van de problematiek en het concretiseren van de hulp die buren kunnen bieden. Zeker nu er steeds 'zwaardere patiënten' zich thuis zullen moeten zien te redden.

 

Het minisymposium 'Zorg, Naoberschap en Vriendschap' in Zwolle was een initiatief van GroenLinks Zwolle. De gemeente krijgt volgend jaar een grotere verantwoordelijkheid voor zorg en welzijn. GroenLinks laat zich bij de voorbereiding daarop informeren door ervaringsdeskundigen, cliënten en mantelzorgers en door experts als Femmianne Bredewold.