In het kader van het actiejaar Zwolle Fietsstad 2011 dient GroenLinks deze maand een initiatiefvoorstel in om Fietscoaches in te zetten ter bestrijding van de fietsenchaos in de Zwolse binnenstad en rond het station.
Bij 'fietsenchaos' denkt menig Zwollenaar meteen aan de Grote Markt, de stallingen rond het NS-station en het einde van de Diezerstraat. Maar er zijn meer plekken in de binnenstad waar dit woord op van toepassing is, net als op een aantal winkelcentra in de wijken. Op locaties waar veel Zwollenaren bij elkaar komen, worden fietsen en brommers nu eenmaal vaak lukraak neergezet, meestal omdat er gewoon te weinig stallingmogelijkheden zijn. Dit leidt tot ergernis bij voetgangers en met name mensen die slecht ter been zijn, gebruikers van een rolstoel of scootmobiel en mensen met kinderwagens.
Ondanks maatregelen als het plaatsen van extra fietsenrekken (en hopelijk fietsparkeer-vakken als BenW onze vorige suggestie serieus neemt) blijft het toch vooral dweilen met de kraan open. Kennelijk hebben (brom)fietsers een actievere vorm van begeleiding nodig om hun fiets neer te zetten waar het wel zou moeten in plaats van waar het niet wenselijk is.
GroenLinks Zwolle introduceert daarom in navolging van Haarlem, Utrecht en Amsterdam het concept van de Fietscoach. De voornaamste taak van de fietscoach is om aankomende fietsers en brommerrijders te verwijzen naar de plaats waar zij hun rijwiel dienen te stallen.
GroenLinks denkt dat het voorstel van de fietscoach mooi aansluit bij de behoefte aan
participatieplaatsen en werkervaringsplaatsen. Het biedt mensen die buiten de arbeidsmarkt zijn gevallen kansen om te participeren aan het maatschappelijk leven, daarin een eigen verantwoordelijkheid te ontdekken en iets van hun leven te maken.
Mensen die aan hun re-integratie werken kunnen als fietscoach werknemerservaringen opdoen. Het kan voor mensen die nooit of lang niet hebben gewerkt een leerplek zijn en een opstapje vormen naar een echte baan. Ook mensen met een sociale werkplaats indicatie kunnen gebaat zijn met een taak als fietscoach en zo midden in de samenleving staan.
Het ligt dan ook voor de hand voor de functie van fietscoaches (voormalige) Stads-wachten of werknemers van de Wezo en/of Pauropus in te schakelen.
Als de Fietscoach in de binnenstad een succes blijkt te zijn, dan zijn er mogelijkheden voor hun inzet te over. Fietscoaches kunnen worden ingezet in wijkwinkelcentra op plekken waar de fietschaos groot is, bijvoorbeeld bij de onderdoorgang in het winkelcentrum Zwolle Zuid. Ook de Isalaklinieken en horecagelegenheden als het Engelse Werk die met fietsparkeerproblemen te kampen hebben, kunnen worden benaderd om het concept verder uit te rollen.