De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de geestelijke gezondheidszorg. Tijdens de eerste gedeeltelijke lockdown in het voorjaar waren er landelijk 71.000 minder verwijzingen vanuit huisartsen naar de ggz dan gebruikelijk. Dat is slecht nieuws, zegt Simone: "De verwachting is dat een deel van deze groep door uitstel met verergering van klachten te maken zal krijgen. Daar moeten we ook in Zwolle rekening mee houden."

Gezamenlijke aanpak

De branchevereniging voor geestelijke gezondheidszorg roept op tot een gezamenlijke aanpak met onder anderen huisartsen, sociaal wijkteam, woningbouwcorporaties en politie. In deze moeilijke tijd moet er extra aandacht zijn voor kwetsbare groepen, en juist nu in deze tweede lockdown is een veilige leefomgeving voor alle Zwollenaren essentieel.

Simone: "Met name in wijken waar inwoners dicht op elkaar leven, kunnen er voor zowel inwoners met geestelijke gezondheidsproblemen als hun omwonenden, onplezierige en misschien zelfs onveilige situaties ontstaan."

GGZ in de wijk

Simone wil graag onderzoeken of er ambulante ggz-teams ingezet kunnen worden, die ondersteunend aan het sociaal wijkteam en aan maatschappelijke burgerinitiatieven hulp kunnen bieden aan inwoners met ggz-problematiek. Simone: "We zien al dat de Taskforce EPA (Ernstige Psychiatrische Aandoeningen) in Dieze en Assendorp goed loopt. Laten we daar een voorbeeld aan nemen, zodat meer Zwollenaren kunnen worden geholpen." 

Simones voorstel werd door alle partijen omarmd in de gemeenteraad. 

 

Toelichting foto: de campagne #ikbenopen (www.ikbenopen.nu) wil Nederland gezonder maken door open te zijn over mentale gezondheid. Voor deze campagne tekenen mensen een cirkel op hun hand. Geen cirkel is perfect, en iedere cirkel is anders, net zoals ieder mens uniek en imperfect is.