Vanwege de succesvolle motie "Loop naar de Pomp" van GroenLinks, is op wereld waterdag het eerste openbare watertappunt in gebruik genomen. Met het open draaien van de kraan en het tappen van het eerste glas water is het eerste openbare watertappunt in de binnenstad van Zwolle ingebruik genomen. De eer was aan wethouder Filip van As (ChristenUnie), Jan Willem Meinsma (lid College van Bestuur Christelijke Hogeschool Windesheim), Jennifer Rietveld (manager netbeheer en levering van Vitens) en Rana Berends (fractievoorzitter GroenLinks).

De gemeente Zwolle heeft hiermee het eerste watertappunt in de binnenstad, er volgen nog twee watertappunten; op het Rodetorenplein en Stationsplein. Er wordt nog onderzocht of een vierde punt in Park de Wezenlanden geplaatst kan worden. Ook op de campus is vanaf komende donderdag een watertappunt in gebruik; heel binnenkort volgt daar een tweede. Vitens draagt een deel van de aanlegkosten. De aankoop en het plaatsen van de tapkolommen en het onderhoud zijn voor rekening van de gemeente Zwolle en Windesheim.

De watertappunten maken deel uit van jointhepipe.org, een sociaal netwerk dat de langste waterleiding ter wereld wil bouwen zodat iedereen over schoon drinkwater kan beschikken. Hiervoor verkoopt Join the Pipe via haar website www.jointhepipe.org flessen, karaffen en de tappunten. De opbrengst hiervan komt ten goede aan waterprojecten in de wereld. Deze flesjes worden ook in de campuswinkel verkocht en bij Home & Cooking in Zwolle-zuid.