In het debat over de cultuurnota heeft GroenLinks stevige kritiek geuit op de koers die het college wil inslaan. Financien lijken leidend, maar een visie en aanpak hoe aan het brede culturele veld perspectief geboden kan worden wordt gemist. Hier te lezen: de integrale debattekst met analyse en eigen voorstellen van onze fractie om de cultuurnota alsnog van meer kleur en perspectief te voorzien.

GroenLinks vindt dat cultuur een belangrijke sociale en economische functie heeft in onze stad. Cultuur is uitdagend, inspirerend en geeft plezier. Cultuur houdt een spiegel vóór de samenleving, en mag ook gewoon leuk zijn. Het leven moet niet alleen puur functioneel zijn.

GroenLinks vindt de cultuurnota een vooral geldgestuurd stuk geworden, waarbij een wijdere blik op kansen en mogelijkheden wordt gemist. Een- hoe jammer bij dit thema! -  grauw, kleurloos stuk, zonder duidelijk zichtbare visie achter en bij de voorstellen.

 Zwolle heeft een breed aanbod aan cultuur, waarbij weinig overlap is, zo bleek al uit eerdere analyses. Valt er iets weg dan ontstaat er een gat.

Het college maakt die keuze wel, waarbij enkele instellingen, en met name de makers fors moeten inleveren. Met de mond beleid het college nog steeds dat economie en cultuur nauw verbonden zijn, en de creatieve klasse beter aan de stad moet worden gebonden. Dat wordt niet waargemaakt nu juist ingeleverd wordt op de makers (scenario Focus) , met diverse maatregelen. En eerder gebeurde dat al met festival ZwArt,  dat aantoonbaar van belang is voor de binnenstadseconomie en voor het makerklimaat, maar op een zijspoor is geraakt.

En ook verder wordt er ingeleverd op bijvoorbeeld het evenementenbeleid De visie, waarom juist deze financiele keuzen gemaakt worden, ontgaat ons.

 En wat ook opvalt bij de keuzen die er gemaakt worden dat er geen analyse / ondersteuning wordt gegeven hoe betrokkenen bezuinigingen het hoofd zouden kunnen bieden. Ronduit pijnlijk is dat . Waar het collegeakkoord inzet op communicatie en participatie, geldt dit ogenschijnlijk niet meer voor organisaties die het doelwit zijn geworden van bezuinigingen. Op deze wijze laten we ze keihard vallen, en ook de maatschappelijke doelstellingen die eerder toch reden voor subsidie waren.

Wij plaatsen er tegenover dat landelijk cultuur zwaar onder druk staat. Juist nu verwacht je dat de gemeente meer doet voor haar partners in de stad. De indruk van de cultuurnota is dat het college  grotendeels gaat meebewegen met het Rijk.

 Dan nu naar de concrete beleidspunten.

 scenario’s.

In het algemeen hebben wij een voorkeur en zien wij mogelijkheden voor het ruimste scenario, expansie. Overigens is expansie eigenlijk focus, is focus krimp, en is krimp scherpe krimp ! Dit klinkt als Cruijff, maar wie kijkt ziet de logica. Het scenario expansie heet het dus. Maar het mag van ons zonder de pretenties die daar in staan dat we de randstad zouden moeten en kunnen gaan overtroeven.

 Het college boekt een aantal ‘zekere’bezuinigingen in die volgens ons niet kunnen.

Dit geldt voor het Ecodrome, waar bijvoorbeeld de taken rond de natuurhistorische collectie onderschat worden. We denken dat 3 ton kosten per jaar, mede om te voldoen aan landelijke erfgoedeisen een betere inschatting is dan 1 ton. Verder vindt er een totale onderschatting van mogelijke frictiekosten plaats, ze worden niet genoemd. En vergeten lijkt dat natuur en milieu-educatie middelen ooit geoormerkt zijn ingebracht.  En dat Zwolle op dit moment geen enkel ander pretparkachtige voorziening heeft, zodat er dus een gat wordt geslagen in het leisurebeleid.

In nauw overleg met Namez en Ecodrome, de bereidwilligheid van hen hebben we bij de inspraakronde gezien, moet nu eerst maar eens de reeele mogelijkheden en kansen in kaart gebracht worden, waarbij wel bezuinigingen mogelijk zijn, met mogelijkheden van een aantrekkelijk aangepast Ecodrome en nieuwe duidelijkheid over haar functies.

 Het Fluitorkest, de schitterende initiatieven Kameroperahuis en Kameroperafestival zijn terecht bij de PPN geprezen, maar worden net als de stadsdichter niet voorzien van enige bijlage mbt hoe het dan verder moet of kan gaan. Wij zijn tegen deze bezuinigingen maar zien nu ook geen participatie en geen samen maken we de stad in de collegevoorstellen.. Daar komt nog bij dat het rijk nog besluiten neemt voor na 2012, nu lijkt de gemeente een doorslaggevende negatieve rol te gaan spelen bij die besluiten. Wat offert het college hier op voor 250.000?

  Dan de Podiumkunstenreserve, de beoogde besparing is hier incidenteel 4 ton. Deze bezuiniging treft wederom het makersklimaat.. Het verhaal is ingewikkelder dan het klinkt. Kijk je naar de aanwending van het geld dan zijn de Zwolse makers degenen die ook hier inleveren, waarbij enkelen in feite dubbel. De pot is straks in een keer leeg. En waarom stond er niet in de cultuurnota dat ook de dekking voor structurele gelden voor R10 op deze wijze wegvalt. Weet R10 daar al van?  

 Een soortgelijk verhaal geldt het machinemuseum.

 Terug naar overkoepelende visie.

In 2005 bepleitten wij dat cultureel Zwolle, professioneel en amateur, onder regie van de gemeente  de krachten meer zou bundelen in een Zwols Cultureel platform: bundelen van kennis, en deels subsidiegelden, om een aantal zaken samen op te pakken: fondsen zoeken, gezamenlijke financieringen, afstemming van ruimtevragen,  faciliteiten en expertise uitwisselen. Via het faciliteren van Kunst & Zo is hierin een stap gezet, voor wat betreft amateurkunst. Ook staan er enkele algemene intenties in de cultuurnota Maar we zijn er zo nog lang niet.  Er is nog steeds te veel versnippering is en mogelijkheden om meer samenhang aan te brengen worden nog niet worden benut. We willen de wethouder vragen om hier alsnog een verdiepingsslag te maken en met nadere voorstellen te komen, hier het brede veld bij te betrekken. En grote instellingen (DOK) kunnen via hun subsidiecontracten meer gepushed worden om meer stimulerend en bindend te zijn voor het culturele veld (de makers).

 En hebben we het over visie: Er zijn verder nog tal van dwarverbanden mogelijk om aan te haken bij andere beleidsvelden, zoals de WMO.

 Enkele andere punten

Het thema integratie wordt gemist, terwijl cultuur bij uitstek mogelijkheden biedt om hier doelstellingen te bereiken. 

De ambitie van het college mbt kunst in de wijken moet in eerste instantie gaan om amateurkunst, professionele kunst is logischer (oa 'om uit de kosten te kunnen komen) om meer centraal te organiseren.

 We nemen nota van de intentie om de huisvesting van R10 duurzaam te verbeteren, en vinden dat deze instelling daarbij een duidelijk tijdspad verdient.

 Er moet nog een antwoord komen op de verdere reeks accommodatievraagstukken die er nog ligt: : Bibliotheek, expositieruimte, R10 , knelpunten atelierruimte (dit kan ook gekoppeld worden aan leegstand kantoren). We zien daar graag alsnog nadere voorstellen voor.

 Het - ene-  zinnetje  (pag 17) over de inzet van BKV gelden na 2014 in het stedelijk museum in plaats van bij Kunst & Zo, is, bij navraag, waarschijnlijk veel betekenend, maar hoe kunnen wij daar op deze wijze nu onze mening over geven?  Zo stemmen wij  in ieder geval niet in met deze richting.

 Financien

GroenLinks ziet ook mogelijkheden voor efficiency in de portefeuille en ziet ook dat de financien van de gemeente onder druk staan. Maar wij willen met oplossingen komen die  cultuur op lange termijn ook in de breedte perspectief blijven bieden. Mooi dat er mogelijkheden gezien worden door de instellingen. Voor een instelling als SMZ lijkt besparing door efficiency vanwege de hoge vaste huisvestingslasten niet haalbaar. Voorop moet staan dat de effciency niet het bereiken van de hoofdoelstellingen in de weg gaat staan.

 Een mogelijk kleiner Hedon betekent ook een bezuiniging op cultuur, we vinden het wenselijk om een deel van de besparing in te zetten op de genoemde reeks accommodatievraagstukken die er nog ligt

 Samengevat hebben wij nu voorstellen gedaan om de cultuurnota alsnog van meer kleur en perspectief te voorzien.We willen dat het college de tijd en ruimte krijgt en neemt om daarmee aan de slag te gaan.