Tijdens het raadsdebat over de "Groene Agenda" benadrukte Bijan Moshaver namens de fractie het belang van een brede coalitie van natuur- en milieuorganisaties. Daarom onderschreef hij bijvoorbeeld ook de suggesties van het Natuur Platform Zwolle voor het aanscherpen en meetbaar maken van de Groene Agenda en voor het leggen van een verbinding met het thema van de Klimaat Actieve Stad. Bovendien vraagt GroenLinks opnieuw aandacht voor het belang van natuureducatie. Verdere bezuinigingen op het groenbeleid en -onderhoud wijzen we op voorhand af.
Voldoende geld
Wij zien niets in verdere bezuinigingen op groen. We hebben nu een basisniveau en dreigen daar onder te zakken. Versobering van onderhoud is dan ook niet onze keuze. Natuur en biodiversiteit moeten ruimte houden, dus de ecologische zones willen we behouden en uitbreiden.
Bewoners echt erbij betrekken vraagt actieve overheid
Het is erg belangrijk om burgers te betrekken bij de uitwerking van het Groenbeleid in alle drie de participatieniveaus: meedenken, meewerken en meebeslissen. Uitdrukkelijk doel moet zijn om de bewoners structureel en actief te betrekken bij planvorming en te informeren over de ontwikkelingen en activiteiten in het groen. Dat vraagt om een actieve houding van de gemeente, niet om een terugtredende overheid!
Aandacht voor natuureducatie
Om van het Zwolse Groenbeleidsplan een blijvend succes te maken is aandacht voor natuureducatie essentieel. Hierbij denken wij onder andere aan een nieuw educatieplatform, dat de Zwollenaren, groene verenigingen en vrijwilligers met elkaar verenigt om samen allerlei educatieve activiteiten voor kinderen en volwassenen te gaan organiseren.
Om het belang van dit punt inzichtelijk te maken liet Bijan aan het eind van zijn bijdrage een videofragment zien over de inzet van peer educators bij de natuureducatie. De video - over initiatieven van buurtbewoners van de Indische Buurt in Amsterdam - is via deze link te bekijken.