In aanwezigheid van veel belangstellende familie, vrienden en natuurlijk GroenLinks-De Groenen is vanmiddag de Groene Prijs 2007 uitgereik aan Ank Pot. Ze wint de prijs voor haar prachtige natuurfoto's die zij onder de aandacht van een breed publiek weet te brengen, ondermeer bij www.weblogzwolle.nl. Dat de prijs haar van harte gegund wordt bleek ook uit de leuke en warme toespraken. Via deze plaats feliciteren wij Ank nogmaals met de prijs en we hopen nog lang van haar foto's te mogen genieten!

Juryrapport Groene Prijs 2007

Ank Pot verdient de Groene Prijs 2007 vanwege haar wekelijkse rubriek “Ank’s Natuurfoto” op Weblozwolle. Ze brengt hiermee natuurbeleving op een heel toegankelijke en informatieve manier bij een breed publiek. De Jury is gecharmeerd van haar oog voor allerdaagse natuur, die dicht bij huis te vinden is en waar men zo makkelijk aan voorbijgaat. Daarbij zijn de foto's van grote kwaliteit.

“Ank Pot weet de natuur op een heel bijzondere manier vast te leggen,” daar zijn alle mensen die haar kennen het over eens. Haar hobby heeft ze door de jaren heen dusdanig ontwikkeld dat ze op professionele wijze macrofoto’s maakt. Met haar digitale camera legt ze alles wat ze mooie vindt vast. Het is daarbij een uitdaging om via foto’s haar fascinatie voor de natuur over te brengen op anderen.

Door haar passie voor konijnen is Ank begonnen met fotograferen. Om haar foto’s en informatie te delen met anderen is ze ooit gestart met haar eigen homepage www.bunnymom.web-log.nl. Maar met het verstrijken van de tijd had ze alle soorten foto’s wel gemaakt die je kunt maken van konijnen en werd het tijd om haar onderwerp uit te breiden. Zo kwam de natuur in en om het huis in beeld.

In de wijk waar Ank woont, de AA- Landen, is veel mooie natuur voorhanden. Zo is er bijvoorbeeld de Westerveldse AA. Hier heet Ank prachtige foto’s kunnen maken van een zwanengezin. Ze heeft hiervoor wel veel geduld moeten hebben. Maar door de tijd te nemen konden de zwanen aan haar wennen en mocht ze dichtbij komen, zodat ze het zwanengezin onbelemmerd kon fotograferen. Uiteraard met fantastisch resultaat. Het is daarom niet verwonderlijk dat Ank veel visite heeft op haar homepage. Overigens niet alleen vanwege de mooie foto’s, soms ook vanwege tot de verbeelding sprekende titels. Zo waren bijvoorbeeld heel veel mensen nieuwsgierig naar de foto die ‘monster’ genoemd was. Maar wellicht was men wat teleurgesteld na de ontdekking dat dit monster de rups van een lieveheersbeestje betrof. Wij vermoeden in ieder geval dat een heleboel jongetjes van een zekere leeftijd nogal op hun neus hebben gekeken.

De natuurfoto’s van Ank trokken op een gegeven moment de aandacht van Weblogzwolle. En zo werd ze enkele jaren terug benaderd voor de wekelijkse rubriek ‘Ank’s natuurfoto.’ Sindsdien plaatst Ank elke zondag een actuele foto en vermeld er wetenswaardigheden over in heldere korte teksten. Deze liefde voor de natuur is Ank met de paplepel ingegoten. In haar kinderjaren vertelde haar moeder veel over de natuur en daar is veel van blijven hangen. Deze kennis draagt ze nu op haar beurt over aan de bezoekers van Weblogzwolle en uiteraard ook op haar eigen homepage. De vele reacties die ze naar aanleiding van haar foto’s krijgt is een stimulans voor Ank om ermee door te gaan.

Behalve natuurfoto’s maakt Ank ook foto’s van allerlei evenementen voor de wijkkrant van AA Landen ‘Akwaa.’ Verder legt ze de zelfde passie als voor haar foto’s in haar wisselende hobby’s. Deze veranderen naar de tijdsgeest maar het zijn altijd hobby’s in de creatieve hoek zoals sieraden, bloemstukken en kaarten maken.

Als persoon wordt Ank door iedereen geroemd vanwege haar positieve houding, vrolijkheid, betrouwbaarheid, creativiteit, gezelligheid. Zij heeft oog voor anderen, is bescheiden, heeft haar werk tot professionele hoogte gebracht en laat ook anderen daarvan genieten.

Tot slot een opmerking van Ank zelf: “ik zie in mijn omgeving in alles de natuur”.  Het winnen van de Groene Prijs is een bevestiging van haar visie, de prijs is welverdiend en van harte gegund!

Namens de jury en geïnterviewden:
Mieke Groenewegen
Rana Berends
Harry Plantinga
Aysenur Ekici
Ron Eikenaar