De jaarlijkse Groene Prijs is officieel door de gemeente Zwolle erkend. De prijs wordt door GroenLinks Zwolle toegekend aan personen, organisaties of bedrijven die zich op een bijzondere manier inzetten op het gebied van natuur en milieu én die door hun inspanningen een grote bijdrage leveren aan het dichterbij brengen van een mens- en natuurvriendelijke samenleving.

Juryrapport

De tuinderij is een duurzame organisatie waar veel Zwollenaren van profiteren. Met de moestuinderij laat Joke mensen genieten van duurzame lokale producten. Dit past helemaal in de tijdgeest van lokaal boeren en van gezond en biologisch eten. Rond de tuinderij is een groen netwerk ontstaan van vele tientallen mensen, waaronder trouwe vrijwilligers die zich vaak onbezoldigd inzetten voor het gemeenschappelijk doel.

De tuinderij is opgericht in 2017 en heeft in korte tijd kunnen tonen wat haar meerwaarde in de stad is. Het concept van de zelfoogsttuin is een inventieve manier om mensen die geen eigen (moes)tuin hebben toch op het land te krijgen en te laten leren over het verbouwen van voedsel. Ook de samenwerkingen met de Zwolse Bijenvereniging, het Deltion College en verschillende restaurants maken de tuinderij tot een vitale schakel in het duurzame netwerk van Zwolle.

Al jaren zet Joke zich met hart en ziel in voor haar tuinderij. Ze is een keiharde werker en een echte idealist. De jury heeft grote waardering voor haar durf, creativiteit en bevlogenheid. De tuinderij is een parel van Zwolle en Joke is een meer dan terechte winnaar van de 25e editie van de Groene Prijs.

De jury bestond dit jaar uit Marjan van Dijk (weduwe van vogelaar Jan van Dijk, winnaar van 2018), docent Henk Veurink (winnaar van 2019), raadsleden Sylvana Rikkert en Eildert Noorda en fractiemedewerker (en dochter van Jan van Dijk) Judith van Dijk. 

“ De tuinderij is een parel van Zwolle en Joke is een meer dan terechte winnaar van de 25e editie van de Groene Prijs. ”

Monique Schuttenbeld (links) praat tegen Joke Wierenga (rechts). Op de achtergrond de tuinderij.
Verschillende mensen staan aan de rand van de moestuin en praten met elkaar. Op de voorgrond een tafel met drinken en cupcakes.
Cupcakes op bordjes op tafel. Elke cupcake is versierd met groenten van fondant.
Opkomende plantjes in de moestuin.
De buitenmuur van een schuur met daarop het logo van De Spoolderberg, dat bestaat uit de naam en verschillende groenten op de achtergrond.
Plantjes in de moestuin.