Reden voor De Stentor om eens te peilen hoe dit initiatief in Zwolle haar vruchten afwerpt. Op 15 maart publiceerde de krant een uitgebreid artikel over Onder de Pannen in onze stad. Hierin schetst zij hoe GroenLinks Wethouder Dorrit de Jong (wonen) de eerste Zwolse deelnemer opzocht.

Jeanette Kotterink (79) woont sinds kort samen met een 28-jarige man van Syrische afkomst. Zij ziet het als haar bijdrage om de woningnood te verlichten. Mevrouw Kotterink stelt geen hoge eisen aan wie ze in huis neemt. Haar nieuwe huisgenoot had al een lange zoektocht naar woonruimte achter de rug en Kotterink had ruimte over. ‘En iemand in huis geeft me een gevoel van veiligheid’. Een mooie win-win-situatie dus.

Onder de Pannen is bedoeld voor huurders die zich zelf kunnen redden en geen zorgvraag hebben en ingeschreven zijn in Zwolle. Het is een landelijk initiatief dat langdurige dakloosheid, met alle problemen van dien, voorkomt. Dit is hard nodig, want op straat komen te staan na een scheiding of faillissement is met de huidige woningschaarste niet ongewoon. Door mensen tijdelijke huisvesting te bieden bij een stads/dorpsgenoot, krijgen zij de kans om in rust en met ondersteuning op zoek te gaan naar een eigen plek. Het project Onder de Pannen wordt in Zwolle mede uitgevoerd door Creating Balance.

De gemeente Zwolle probeert met Onder de Pannen de woningnood te verlichten. Het project past in een rijtje onorthodoxe oplossingen. Andere oplossingen die Dorrit de noemt zijn: ‘De Tussen-wal-en-schipregeling, Parentshouses, de verbouwing van De Herberg tot eenpersoonskamers en het samen huisvesten van jonge statushouders. Jeanette Kotterink is in ieder geval blij met haar nieuwe huisgenoot. En GroenLinks tevreden over dit mooie voorbeeld van Zwolle als Hartstad.