Het is gebruikelijk dat de grootste partij het voortouw neemt in dit proces. Zowel GroenLinks als de ChristenUnie haalden zeven zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week. Omdat beide partijen ook nagenoeg hetzelfde aantal stemmen kregen, trekken ChristenUnie en GroenLinks samen op.

Lijsttrekker Anja Roelfs: “Als GroenLinks zijn we erg blij dat de kiezer ons het vertrouwen heeft gegeven om weer met zeven zetels door te mogen. Wij pakken het graag samen met de ChristenUnie op om het proces tot een nieuw akkoord in te richten. We hopen op open en constructieve gesprekken met andere partijen in de raad, waarbij de inhoud voor ons leidend is.”

Duidingsgesprek met alle partijen
De eerste stap in het proces om tot een coalitie te komen is het duidingsgesprek van woensdagavond. In dit duidingsgesprek gaan alle partijen in de raad in gesprek over de uitslag van de verkiezingen, de opdracht aan de verkenner en het verdere proces. Vervolgens gaat de verkenner aan de slag.  

Arie Slob als verkenner
De twee grootste partijen van de Zwolse raad doen gezamenlijk het voorstel om Arie Slob als verkenner aan te stellen voor het formatieproces. Hij gaat met alle partijen uit de gemeenteraad bespreken welke samenwerkingen er mogelijk zijn. Slob woont sinds de jaren 80 in Zwolle en was onder meer lid van de Zwolse gemeenteraad, lid van de Tweede Kamer en directeur bij het Historisch Centrum Overijssel. Tot begin januari was hij minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.
 

 

Foto: Cesco Photography