Verantwoordelijkheid nemen, niet alleen omdat het moet, maar omdat het hoort
“De opvangcrisis waar Nederland mee kampt is het directe gevolg van landelijke politieke keuzes,” aldus Pelman. “Het is niet de komst van mensen die het probleem vormt, maar de afbraak van de opvangstructuur sinds 2015.” Volgens de spreidingswet moet Zwolle 648 vluchtelingen opvangen. GroenLinks Zwolle ziet deze opgave echter niet louter als een verplichting, maar vooral als een morele verantwoordelijkheid. “Wij willen deze opvang realiseren. Uit respect voor mensenrechten, omdat het bij onze waarden past en omdat we vinden dat een stad als Zwolle verantwoordelijkheid moet nemen in tijden van nood.”
GroenLinks steunt daarom de keuze van het college om van tijdelijke noodopvang over te stappen op een duurzame en stabiele opvanglocatie in De Tippe. Door langdurige afspraken met het COA wordt een situatie gecreëerd waarin rust, structuur en kwaliteit mogelijk zijn – voor zowel bewoners als omwonenden.
Luisteren naar zorgen, bouwen aan vertrouwen
Pelman liet tijdens het debat ook zien dat GroenLinks de zorgen van bewoners serieus neemt. Fractieleden waren aanwezig bij inloopmomenten en voerden gesprekken met buurtbewoners. “We hebben veel mails ontvangen en signalen opgepikt. De zorgen zijn begrijpelijk en verdienen een zorgvuldige aanpak. Daarom moeten we het samen goed organiseren, met duidelijke afspraken over wat er gaat gebeuren en wat mensen kunnen verwachten.”
De omvang van de locatie roept vragen op, maar biedt volgens GroenLinks ook kansen. Een grotere opvang maakt betere voorzieningen mogelijk: constante aanwezigheid van medewerkers, gezamenlijke ruimtes en kwalitatief betere gebouwen. Bovendien kunnen deze gebouwen in de toekomst een andere maatschappelijke functie krijgen.
Voorzieningen voor integratie en wijkontwikkeling
Integratie is voor GroenLinks een belangrijk aandachtspunt. “Een goede start is essentieel voor vluchtelingen, maar ook voor draagvlak in de wijk. We pleiten voor extra voorzieningen waar zowel nieuwe bewoners als de wijk van profiteren. Denk aan sportvoorzieningen, taallessen en ontmoetingsruimtes.”
Daarnaast wijst GroenLinks op de kansen die een grotere locatie biedt voor de wijk als geheel. Met de extra middelen kunnen we toekomstgericht bouwen en tegelijkertijd investeren in de leefbaarheid van de buurt.
Gemeente aan het stuur
Een belangrijk punt van aandacht is volgens GroenLinks het behoud van regie door de gemeente. Wat gebeurt er als de opvang over enkele jaren niet meer nodig is? GroenLinks pleit voor een tijdelijke constructie, zoals pacht, waarmee het eigendom van de locatie en het gebruik van de grond in handen van de gemeente blijft. “Zo blijft Zwolle aan de knoppen en houden we controle over de bestemming van de locatie.”
Meer plekken nodig
Pelman sloot zijn betoog af met een oproep: zelfs met deze nieuwe opvanglocatie voldoet Zwolle nog niet aan de volledige taakstelling. “We moeten dus door. Kan het college inzicht geven in hoe en waar we de resterende opvangplekken gaan realiseren?”
Conclusie: behoorlijk bestuur, menselijkheid en moed
De keuze voor een stabiele opvanglocatie is volgens GroenLinks een voorbeeld van behoorlijk bestuur: het is het uitvoeren van eerder vastgesteld beleid en het nakomen van afspraken die recht doen aan internationale verplichtingen en menselijke waardigheid. “We kiezen ervoor mensen die alles zijn kwijtgeraakt een veilige plek te bieden. Dat is geen gunst. Het is een mensenrecht.”