Afgelopen weken zijn 3800 bomen op het terrein van de voormalige boomkwekerij Stuivenberg gerooid. In één klap is Zwolle duizenden bomen armer, en dat in de hoofdgroenstructuur van de stad. Hoe kon dat zomaar gebeuren? De fractie stelt tijdens de raadsvergadering van maandag 21 september vragen aan de verantwoordelijke wethouder.

Omwonenden van de voormalige boomkwekerij aan de Ceintuurbaan zijn kortgeleden onaangenaam verrast door de ingrijpende rooiwerkzaamheden in opdracht van een vastgoedbeheerorganisatie (Propertize, voorheen: 'SNS Property Finance'). Hoewel de gemeente sinds mei van dit jaar op de hoogte was van dit voornemen, is geen belletje gaan rinkelen dat deze ingreep flinke gevolgen zou gaan hebben voor het woongenot van inwoners in de buurt: zij ervaren nu bijvoorbeeld aanzienlijk meer geluidshinder. Bovendien is in onze stad in één klap enkele duizenden bomen armer geworden, nota bene in de hoofdgroenstructuur van de stad!.

De fractie van GroenLinks stelt daarom vragen over de gang van zaken. Welke afweging heeft de gemeente in mei gemaakt toen het voornemen tot de massale bomenkap werd gemeld? Hoe beoordeelt het college die afweging nu duidelijk is wat de gevolgen daarvan zijn voor de omwonenden en de stad? Wat doet de gemeente om alsnog recht te doen aan de belangen van de omwonenden bij de omgang met de voormalige boomkwekerij? Er is nu weliswaar een 'adempauze' tot woensdag, maar de eigenaar wil ook de laatste paar honderd bomen gaan kappen en de gemeente verwijst de bewoners door naar het Rijk, omdat die erover zou gaan.

En voor de wat verdere toekomst: wat gaat de gemeente doen om een betere balans te vinden tussen de belangen van commerciële partijen met groenbezit en de belangen van de inwoners van Zwolle, die welvaren bij een optimaal groene leefomgeving?

Zie ook de reportages op RTV Oost over de acties van de omwonenden.