Hoe was jouw start als fractievoorzitter?

“Het stokje overnemen is op zich al een hele klus. Maar in die tijd was het ook nog eens heel druk. Allereerst waren er de begrotingsbehandelingen begin november. Die vormen een belangrijk moment in het politieke jaar, vergelijkbaar met de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. De fractie zet tijdens dat debat de lijnen voor het nieuwe jaar uit. En in diezelfde week vertelde wethouder Klaas Sloots dat hij zou worden voorgedragen als burgemeester in Stadskanaal. Prachtig nieuws voor hem persoonlijk, maar het betekende ook dat we op zoek moesten naar een opvolger. Het voelde als een spoedcursus fractievoorzitterschap.”

En hoe bevalt het nu?

“Ik denk dat iedereen ervan was uitgegaan dat Sylvana de hele periode fractievoorzitter zou worden. Ik ook. Helaas kon dat door persoonlijke omstandigheden niet. Ik vind het een eer dat ik haar mag opvolgen. Ik vind het ook leuk. Ik merk dat ik er energie en plezier uithaal. We hebben ook gewoon nog een heel belangrijk en druk jaar voor ons liggen.”

Wat zijn de thema’s die je bezighouden?

“De overgang naar duurzame energie is een groot thema de komende tijd. Onze wethouder Monique Schuttenbeld heeft daar mooie stappen in gezet. En binnen het sociaal domein is er door Klaas veel werk gedaan. De financiën zijn op orde en we helpen mensen die zorg nodig hebben eerder. Zijn opvolger Dorrit de Jong kan hier straks uitstekend op voortbouwen.

Ook op het gebied van cultuur is er veel te doen. Ik ben blij dat ik als raadslid over cultuur mag spreken, want door de vakopleidingen in de stad hebben we hier in Zwolle een hele rijke cultuur van jonge makers. Ook voor hen is het in deze tijd moeilijk, ze staan aan de start van hun carrière en kunnen bijvoorbeeld nog niet terugvallen op spaarpotjes. Om deze mensen niet kwijt te raken, is het zaak dat we ze nu goed ondersteunen.”

Hoe doen we dat?

“De gemeente heeft in deze moeilijke tijd extra geld vrijgemaakt voor cultuur – niet alleen voor de belangrijke instellingen, zoals het Fraterhuis, Hedon en de Fundatie, maar juist ook voor makers en jonge kunstenaars. Zij hebben hun opdrachten zien wegvallen door corona. En van het Rijk hebben we 1,4 miljoen euro gekregen om de culturele sector te helpen. Dat geld is hoog nodig. Monique is nu aan het kijken hoe we dit geld het beste kunnen inzetten.”

Corona zet op de korte termijn natuurlijk het nodige op scherp. Wat zijn de lijnen voor de lange termijn?

“We zien dat de stad groeit. Van GroenLinks hoeft dat niet perse, we zien groei niet als doel op zich. Maar we kunnen het ook niet ontkennen of wegkijken dat er steeds meer mensen in onze stad willen wonen en werken. We moeten goed kijken welke groei onafwendbaar is en wat we wenselijk vinden. Daarna is het belangrijk om te kijken waar en hoe we dit gaan vormgeven. Inbreiding, zoals we gaan doen op de plek van de IJsselhallen en Wezenlanden Noord, is het mooiste. Het ombouwen van kantoren zoals we dankzij deze coalitie met GroenLinks in de Oosterenk veel doen, biedt ook kansen. Dan gaat woningbouw niet ten koste van onze groene buitengebieden, waar we zuinig op zijn. En we moeten zorgen dat er genoeg woningen komen voor starters en mensen met een laag inkomen. Tegelijk moeten we met elkaar het gesprek gaan voeren wat er nog meer mogelijk is. Hierbij is het belangrijk om ook goed samen te werken in de regio”.

Deze crisis heeft ook laten zien hoe waardevol onze groene leefomgeving is. Ik wandel bijna dagelijks door onze stad en in de parken en de buitengebieden van onze stad en velen met mij. De waardering voor groen, natuur en schone lucht is gestegen. Dit moeten we vasthouden met elkaar.

De landelijke verkiezingen komen eraan. Wat voor effect hebben de resultaten op Zwolle?

“Het beleid van Ruttes kabinet is niet het onze. Voor een nieuw kabinet hoop ik op meer menselijkheid en duurzaam beleid. Om er twee punten uit te lichten: Tweede Kamerlid Suzanne Kröger strijdt al jaren tegen de opening van Lelystad Airport. Haar werk heeft duidelijk invloed: ook andere partijen hebben hun koers op dit onderwerp aangepast. En daarnaast heeft een nieuw kabinet hopelijk meer aandacht voor de zwakkeren in onze samenleving én wereldwijd. Denk aan de situatie in Moria: daarover moeten we niet handjeklap spelen ten koste van vluchtelingen, maar met compassie en daadkracht mensen helpen. Zwolle heeft net als de meerderheid van Nederlandse gemeenten de regering opgeroepen om kwetsbare kinderen hierheen te halen. Ik hoop dat we dat zo snel mogelijk alsnog kunnen doen.”

Tenslotte, GroenLinks in een nieuw kabinet, ja of nee?

“Regeren is geen doel op zich. Maar als we onze idealen kunnen waarmaken en het land echt groener en socialer kunnen maken, dan heel graag!. In Zwolle laten we zien dat we veel kunnen bereiken als je in de coalitie zit. Het zou mooi zijn als we dat ook landelijk kunnen gaan doen.”

 

Dit interview verscheen eerder in GroenLicht. Een exemplaar ontvangen? Mail naar info@groenlinkszwolle.nl