En gistermiddag werd dit plan door Ruben van de Belt, lijsttrekker ChristenUnie Zwolle, uitgereikt aan ChristenUnie Tweede Kamerlid Don Ceder. Het plan is het resultaat van een samenwerking van GroenLinks en ChristenUnie. In Zwolle leven 3507 huishoudens in energiearmoede. Dat betekent dat steeds meer Zwollenaren hun energierekening niet of nauwelijks kunnen betalen. GroenLinks en de ChristenUnie, vinden het onacceptabel dat mensen door hun energierekening in de knel komen. Daarom komen zij met 10 actiepunten om energiearmoede in de stad te bestrijden.

Anja Roelfs: “Het is onacceptabel dat mensen door hun energierekening in de problemen komen. Daarom moeten we nu maatregelen treffen om hen te helpen, zoals een isolatie-gift en een voucherregeling in de bijzondere bijstand, zodat kwetsbare huishoudens energieslurpende apparaten kunnen vervangen voor zuiniger apparaten.”

Ruben van de Belt (ChristenUnie): “De stijgende prijzen, vooral van het gas wordt een steeds groter probleem, ook in Zwolle. Meer dan 3500 huishoudens leven nu in al in energiearmoede. Veel daarvan wonen in energieverslindende woningen. Deze woningen zijn het eerste aan de beurt om in samenwerking met woningbouwcorporaties beter te worden geïsoleerd.”

Een kleine greep uit de 10 actiepunten: we geven voorrang aan huishoudens met energiearmoede in afspraken over isolerende maatregelen met woningbouwcoöperaties; Zwollenaren met een laag inkomen helpen we met een isolatie-gift; we nemen in de bijzondere bijstand een voucher-regeling op om energieslurpende apparaten te kunnen vervangen en we gaan huurders van particuliere verhuurders helpen om hun verhuurder af te dwingen om isolatiemaatregelen te nemen.

Foto: Cesco Photography