Het ministerie geeft alle Nederlanders tot 25 februari de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. De gemeente Zwolle komt zelf ook in actie. Raadslid Anja Roelfs: "De overheidsinstanties hebben wat meer tijd, maar ook vanuit de provincie en de verschillende gemeentes wordt er een zienswijze ingediend. En daar ben ik blij mee, want meer laagvliegroutes en inzetten op groei van de luchtvaart zijn echt een no-go wat GroenLinks betreft. Vliegen gaat ten koste van het klimaat, de luchtkwaliteit én van de gezondheid en levenskwaliteit van omwonenden."

Voorbeeldbrief van SATL

Hoe meer mensen van zich laten horen, hoe beter, volgens Anja. De Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (afgekort SATL) hebben twee voorbeeldbrieven gemaakt. Die vind je op hun site.

Het is niet moeilijk: met het downloaden van een voorbeeldbrief, het invullen van je contactgegevens, en het opsturen via de site van de overheid (inloggen met DigID) ben je maximaal 10 minuten bezig. 

Tegen opening Lelystad Airport

De lobby tegen de opening van Lelystad Airport laat zien dat het tij aan het keren is. Anja: "In Den Haag was op dit dossier GroenLinks lang een roepende in de woestijn. Heel mooi om te zien dat nu andere partijen óók tegen de opening van Lelystad Airport zijn!"

Dat actie voeren zin heeft, is voor Anja dus duidelijk. Daarom roept ze iedereen op om nu een zienswijze in te sturen. "De plannen voor de laagvliegroutes moeten echt anders. We geven een krachtig signaal richting Den Haag. Hoe meer mensen van zich laten horen, hoe beter!"