GroenLinks is voorstander van het creëren van woonruimte in het leegstaande pand aan de Zwartewaterallee 4.
Het verzacht de woningnood en is milieutechnisch ook zeer gunstig. Op maandag 25 augustus hebben we over het pand gedebatteerd. GroenLinks sprak zich uit tegen sloop en gaf het college als tip mee om vooral ook te kijken of er burgerinitiatieven zijn die wellicht iets met het pand kunnen.
De inbreng van GroenLinks bij het debat, via woordvoerder Arne Pronk:
Allereerst dank aan het college voor het uitvoeren van de motie gemeentelijk vastgoed wordt woonruimte die wij samen met de PvdA hebben ingediend. Wat zou het toch mooi zijn als we door het wegwerken van leegstand in gemeentelijke vastgoed ook de woningnood kunt verzachten.
De GroenLinks fractie zet vraagtekens bij het feit dat slechts 1 van de 25 leegstaande panden geschikt is voor bewoning. Bij deze vragen we dan ook het college om de lijst met andere 24 panden en randvoorwaarden waarbinnen bewoning mogelijk zou zijn.
Het rapport wekt de suggestie dat er in de toekomst meer panden leeg komen te staan. Voorkomen is beter dan genezen, we vragen het college dan ook het gemeentelijk vastgoed actief te monitoren om mogelijke leegstand te voorkomen.
Dan over het proces. In het collegeprogramma staan ronkende teksten als :
we zien ook bij de ruimtelijke ontwikkeling van de stad een beweging naar kleine projecten met de menselijke maat.
En:
steeds vaker willen particulieren, al dan niet in een collectief, zelf een bouwinitiatief ontwikkelen.
En :
hergebruik van leegstaande panden als vervanging voor nieuwbouw stimuleren we.
Groot was dan ook onze verbazing dat dit stuk, door het vorige college eerder al keer aan de raad aangeboden, zonder wijzigingen weer naar de raad is gestuurd. Blijkbaar kan deze wethouder het hogere ambitieniveau op dit gebied gewoon halen gerecyclede beleidsstukken uit de vorige periode.
Dan over het pand Zwartewaterallee 4 zelf. Allereerst: we hebben begrepen dat het op dit moment onbekend is of er in het pand asbest aanwezig is. GroenLinks stelt daar onderzoek naar te laten doen, dit vanwege de kosten die het sarneren met zich meebrengt.
Zwartewaterallee 4, vele generaties studenten hebben hier hun opleiding gehad en zullen er positieve herinneringen aan hebben. Hoewel het pand niet de knuffelarchitectuur kent zoals bijvoorbeeld DOAS is het wat de GroenLinks fractie wel aantrekkelijk om het pand voor sloop te behouden. Recent Delfts onderzoek wijst uit dat als een gebouw een goede hoofddraagconstructie en plafonds van voldoende hoogte heeft herontwikkeling qua energie-investering gemiddeld 7 maal gunstiger is dan sloop en nieuwbouw.
Sloop is echter het doel, en daar wordt in het rapport naar toe gewerkt. Maatschappelijke en ecologische baten worden niet in het rapport meegenomen. Het creëren van 15 woningen voor spoedplaatsing lijkt ons maatschappelijk zeer relevant. Aannames over de resterende levensduur, de 2e verdieping en het niet benutten van de laagbouw maken het onmogelijk om er een financieel haalbare casus van te maken. Kan je 10 jaar gebruik maken van het pand, de bovenste verdieping of de laagbouw wel gebruiken, dan heb je het opeens over een heel ander financieel plaatje.