Margriet zit sinds 2018 voor GroenLinks in de gemeenteraad. Met deze benoeming is de kans groot dat ze de Zwolse politiek gaat verlaten. Margriet: “Ik ben blij met mijn tweede plek en heb veel zin om Statenlid te worden. Maar ik heb ook al wat tranen gelaten over het vertrek uit de Zwolse raad. Mijn stad ligt me na aan het hart. En mijn fractie zal ik enorm missen. Maar… ik ben er trots op dat we zo’n mooi GroenLinks-team hebben in Zwolle. En met mijn zoon Neal in de fractie, heb ik toch een soort opvolger!”

Margriet heeft een duidelijk doel voor ogen met haar switch naar de Staten: een inclusievere provincie. “Ik sta voor inclusie op verschillende gebieden: op het gebied van welzijn, maar ook met toegankelijke arbeidsmarkt die gericht is op de uitdagingen van de toekomst. Dus ik neem onderwerpen uit huidige portefeuille mee om inclusie en diversiteit in de hele provincie een feit te maken. Voor cultuur en erfgoed, recreatie en toerisme blijf ik me ook inzetten.”

Met nog een half jaar te gaan, is Margriet niet van plan haar tijd in de raad als een nachtkaars te laten uitgaan. “Natuurlijk kijk ik al voorzichtig terug naar de afgelopen jaren en naar wat ik voor veel Zwollenaren heb kunnen betekenen. Ik ben van plan er een mooi half jaar van te maken. En ik blijf de komende maanden, net als de afgelopen jaren, voor iedereen benaderbaar. Dat is voor mij heel belangrijk: het verkleinen van de afstand tussen inwoner en politiek. En dat ga ik met veel plezier doen in de Staten, als het aan mij ligt!”

Margriet is niet de enige Zwollenaar die hoog op de lijst van GroenLinks Overijssel is geëindigd. Oud-raadslid Lennart Hartman staat op plek 10, en campagneleider Rob van Elburg staat op 12.