Eind 2022 diende raadslid Joey Boon namens de fractie van GroenLinks, samen met de PvdA, een motie in om in Zwolle te starten met een pilot ‘overbruggingsperiode samenwonen’. De gemeente was voornemens om een proef in Tilburg af te wachten, maar dit zou stilstand voor de Zwolse situatie betekenen. De motie van GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, Swollwacht, Volt en PvdD werd aangenomen en daarmee werd het college opgeroepen zelf actieve stappen te ondernemen om bijstandsgerechtigden die willen samenwonen een overbruggingsperiode te bieden. De gemeente Zwolle geeft aan vanaf 1 juli met de nieuwe regeling te starten.

Samenwonen is een grote stap voor iedereen in een relatie. De gemeente heeft gemerkt dat mensen soms de stap naar een nieuwe toekomst niet durven te zetten en vrezen niet terug te kunnen naar de oude situatie als het samenwonen niet goed bevalt. Mensen zijn onzeker over het opgeven van hun woning, verwachten verlies van uitkeringsrechten of willen hun vertrouwde omgeving behouden. “Iedereen moet de kans hebben om zonder verlies van inkomen of woning te kijken of samenwonen een verstandige zet is”, aldus Joey. De ingestelde overbruggingsperiode biedt bijstandsgerechtigden nu de kans om erachter te komen of samenwonen een goede stap is. Daarbij vinden personen die uiteindelijk succesvol blijven samenwonen eerder hun plekje in de samenleving.

Niet alleen mogen bijstandsgerechtigden vanaf 1 juli zes maanden samenwonen, zonder daarbij hun uitkering te verliezen; ook mogen inwoners hun sociale huurwoning onderverhuren gedurende die periode. Dit bevordert de doorstroming van de woningmarkt. “Elke woning die vrijkomt telt”, aldus wethouder Dorrit de Jong. GroenLinks is dan ook erg blij met de komst van deze regeling in Zwolle. Een stap in de goede richting waarbij we streven naar een samenleving waarin vertrouwen de basis is, in plaats van wantrouwen.