Voorbeeld voor anderen

De subsidie komt vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). PAW heeft als doel om gemeenten en betrokken partijen zo goed mogelijk te ondersteunen in het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen. Samen met de projectleiders en Berkum Energieneutraal heeft onze wethouder Monique Schuttenbeld zich enorm ingezet voor deze PAW subsidie. 

En dat is precies wat er in Berkum zo goed gebeurt: in Berkum trekken inwoners namelijk zelf een groot deel van de verduurzaming van hun wijk. Zij bepalen het tempo, en de gemeente sluit zich daar op aan. Het Rijk vindt dit een unieke aanpak, en daarom mag Berkum zich nu ook nationale proeftuin noemen: een voorbeeld voor anderen.

Berkum Energieneutraal

Berkum Energieneutraal wil Berkum als eerste Zwolse wijk energieneutraal maken. Daarvoor werken ze op drie sporen:

  • collectief isoleren van de Berkumse huizen
  • collectieve energie-opwekking in de wijk bijvoorbeeld door wind- en/of zonne-energie
  • werken aan een nieuw wijkenergiesysteem, die bv. volledig elektrisch is (verwarming door zonnepanelen en individuele warmtepompen), of met duurzaam gas, of via een collectief warmtenet.

Aardgasvrije wijk

De subsidie is bedoeld om samen met Berkum Energieneutraal het traject naar een aardgasvrije en energieneutrale wijk te verbeteren en waar mogelijk te versnellen. De bijdrage is bestemd voor de eerste stap: energiebesparing en het verduurzamen van de gebouwen in de wijk. Binnenkort gaan 85 woningen al collectief aan de slag met het verduurzamen van hun huis. Wanneer alles klaar is, wordt gekeken naar de ervaringen. Daarna wordt een plan gemaakt voor de volgende fase. Voor de gemeente is deze eerste stap een belangrijke voorwaarde om de energietransitie op een verantwoorde manier uit te voeren.

Waardevol voor heel Nederland

Onze wethouder Monique Schuttenbeld, die gaat over de energietransitie in Zwolle, heeft samen met de projectleiders en Berkum Energie Neutraal hard gewerkt voor deze PAW subsidie. Schuttenbeld: "Ik ben super enthousiast over het ontvangen van de PAW-subsidie. Berkum verdient het! Ik zie dit als groot compliment voor al het werk dat is verzet door de samenwerkende partners. Dit is goed voor Berkum, maar ook goed voor Zwolle als stad. Deze subsidie vanuit het Rijk komt op een heel mooi moment. Samen met alle partners zetten we de komende jaren de schouders eronder en gaan we ervaringen opdoen die waardevol zijn voor Berkum en voor onze hele stad. Omdat we nu officiële PAW-proeftuin zijn ook waardevol voor heel Nederland."

Raadslid Sylvana Rikkert is ook enthousiast dat ze de Berkumers hiermee kan feliciteren: "Met deze subsidie kan de wijk een enorme stap voorwaarts zetten. Het geld is hard nodig om iedereen van de juiste informatie te voorzien, en de Berkumers te helpen bij het isoleren van hun woning, en bij het aanleggen van een nieuw (wijk)energiesysteem. Wij zijn ontzettend blij dat het gelukt is deze subsidie binnen te halen!"