GroenLinks-DeGroenen vindt het de normaalste zaak van de wereld dat de gemeente ook dit jaar meedoet aan de Nacht van de Nacht. Vorige jaren was een goed signaal om de lichten van de gemeentelijke gebouwen te dimmen in de nacht van de nacht. Lichten dimmen moet echter niet een eenmalige actie zijn. Het licht kan veel vaker uit. Bijv. de verlichting van monumentale gebouwen en reclameverlichting kan prima uitgeschakeld worden na 23.00 uur. De gemeente Eindhoven ging Zwolle hierin voor. De fractie heeft hierover vragen gesteld aan BenW.

Vorige maand rapporteerde het Planbureau voor de Leefomgeving in haar Milieubalans dat het kabinet vrijwel geen van alle milieudoelen voor 2020 zal halen. Een duidelijk signaal dat Nederland harder aan milieu en energiebesparing moet gaan trekken. Ook Zwolle dus. Een instrument om te weten hoe het met de duurzaamheid van een gemeente gaat is de lokale duurzaamheidsmeter. Zwolle bleek op de dag van de duurzaamheid niet tot de 125 best presenterende gemeentes te behoren. Bij navraag bleek Zwolle de duurzaamheidsmeter niet ingevuld te hebben. Hadden we dan toch winnaar kunnen zijn? En hadden de andere Nederlandse gemeenten van ons kunnen leren hoe je als gemeente duurzaam kunt zijn?

Als voorbeeld hoe een gemeente op energiegebied aan een duurzame uitstraling kan werken nemen we de Nacht van de nacht, een symbool voor het belang van energiebesparing. Tegelijkertijd een nacht waarin de waarde van het echte donker beleefd kan worden. De afgelopen twee jaar heeft de gemeente Zwolle actief meegedaan aan de Nacht van de Nacht. Voor dit jaar (24 op 25 oktober)  hebben wij nog niet gehoord of de gemeente weer actief meedoet. Wij vinden het van belang dat de gemeente structureel aandacht geeft aan de nacht van de nacht door bijvoorbeeld alle gemeentelijke verlichting te doven.

De fractie Groenlinks/DeGroenen vindt dat duurzaamheid en energiebesparing ook buiten de nacht van de nacht aandacht behoeven. Gemeentelijke verlichting bijvoorbeeld kan op veel meer momenten gedoofd worden. Alle kantoorverlichting kan ’s nachts uit. Maar ook de verlichting van monumentale gebouwen en reclameverlichting kan na een bepaald moment heel goed uitgezet worden. In de lichtstad Eindhoven wordt volgens de gemeentelijke verordening pas een vergunning voor reclameverlichting aan een bedrijf gegeven als het licht ’s nachts uit gaat en bestaande licht-contracten worden open gebroken. Ook gaat in Eindhoven na 23.00 uur alle verlichting van monumentale objecten uit. Deze maatregelen kunnen we ook prima in Zwolle toepassen.

Kortom, wij zien nog allerlei mogelijkheden om als gemeente energie te besparen.

Wij hebben daarom de volgende vragen aan Burgemeester en Wethouders gesteld

1.Wat gaat de gemeente Zwolle dit jaar doen aan de nacht van de nacht?
2.Is BenW bereid elk jaar haar steentje bij te dragen aan de Nacht van de nacht?
3.Gaat u de lokale duurzaamheidsmeter alsnog invullen?
4.Stelt u de resultaten daarvan en de vergelijking met andere gemeentes beschikbaar aan de gemeenteraad?
5.Bent u bereid de verlichting van monumentale gebouwen net als in Eindhoven na 23.00 uur te dimmen?
6.Bent u bereid vergunningen voor reclameverlichting zodanig aan te passen dat ze pas verleend worden als de verlichting ’s nachts gedoofd wordt?
7.Hoe is het met de bureaulamp op het Stadskantoor? Is deze na 23.00 uur altijd uit? (zie onze eerdere open brief aan de ontwerper ervan).