Nestkasten als eerbetoon aan natuurbeschermer Jan van Dijk

Deze week wordt het Lübeckplein op een bijzondere manier ‘vergroend’. Op woensdag 15 mei worden 74 nestkasten voor gierzwaluwen officieel geopend. Het idee voor de kasten kwam van de vorig jaar overleden vogelaar Jan van Dijk.

De unieke gierzwaluw broedt graag in steden. Een groot deel van hun leven bevinden ze zich in de lucht en leggen enorme afstanden af: als ze begin mei terugkeren uit Zuid-Afrika maken ze hun komst kenbaar en hun hoge, schrille geluid is menig Zwollenaar bekend. Ze landen alleen tijdens de broedtijd om hun kroost groot te brengen. Vooral oude gebouwen, vaak in oudere wijken van steden, zijn in trek. Helaas wordt er tegenwoordig zo ‘netjes’ gebouwd dat er weinig holtes in muren en daken zijn waar gierzwaluwen een nest kunnen bouwen.

Jan van Dijk, die vorig jaar nog de Groene Prijs won, wist de oplossing. Als stadsvogeladviseur en voorzitter van Stichting Avifauna gaf hij eind 2017 de gemeente het advies een groot aantal nestkasten te plaatsen. Het college heeft bij monde van wethouder William Dogger positief gereageerd en op 15 mei om 16:30 uur worden de kasten officieel geopend. De kasten, die samen het silhouet van een gierzwaluw vormen, zullen een echte blikvanger worden.  

GroenLinks Zwolle is heel blij met deze ontwikkeling. Raadslid Eildert Noorda: “de kasten zijn een teken dat Zwolle natuur-inclusief bouwen steeds meer omarmt. Met relatief eenvoudige middelen ontstaat een win-win situatie voor mens en dier. Naast zijn jarenlange gepassioneerde inzet voor stadsvogels heeft Jan het begrip natuur-inclusief bouwen zo’n beetje eigenhandig geïntroduceerd in onze stad. De kasten zijn daarom wat GroenLinks betreft een treffend postuum eerbetoon voor zo’n gemiste en bevlogen Zwolse natuurbeschermer.”

Fractiemedewerker Judith van Dijk, dochter van Jan, is ook heel blij met de plaatsing van de kasten. Judith: “Natuurbescherming stond voor mijn vader op nummer één. Ik denk dat hij op dit resultaat apetrots zou zijn geweest. Nu zien we het project als symbool van zijn nalatenschap aan de stad en al haar inwoners – mens en dier.”