Tijdens de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad heeft fractievoorzitter Patrick Rijke de onderhandelaars van alle partijen opgeroepen om het gesprek aan te gaan met de mensen in de stad en hun de gelegenheid te geven mee te werken aan de agenda voor de komende jaren. GroenLinks wil bovendien graag dat partijen hun ideeën over de verkiezingsuitslag en de collegevorming in een volwaardig publiek debat met elkaar delen.
'Samen maken we de stad' - onder dat ook in Zwolle bekende motto publiceerden de Utrechte Ruimtemakers een Stadsmakersparagraaf voor het collegeakkoord, dat pleit voor directe zeggenschap van inwoners van de stad.
In Amersfoort kwamen afgelopen zaterdag zeshonderd inwoners bij elkaar, waarvan er 400 door loting waren uitgekozen; zij hebben een agenda met tien punten voor de komende vier jaar opgesteld.
En de Gemeenteraad van de Toekomst adviseert: 'probeer werkvormen uit die een aanvulling zijn op de volksvertegenwoordiging, zoals een schaduwgemeenteraad, een burgertop, burgerjury en burgervisitatie'.
Doe democratie
Zo maar een greep uit de plannen en voorstellen om de lokale democratie nieuw leven in te blazen, om nieuwe vormen te vinden van betrokkenheid bij het bestuur van de stad, om blijvende verbinding te leggen tussen burgers en bestuurders. GroenLinks pleit ervoor om ook in Zwolle te experimenteren met vormen van "doe-democratie".
Bouwstenen
Wij roepen de onderhandelaars van alle partijen op om eerst het gesprek aan te gaan met de mensen in de stad en dan pas met elkaar. Of op zijn minst om mensen de gelegenheid te geven mee te werken aan de agenda voor de stad voor de komende jaren die partijen willen opstellen.
Dat kan bijvoorbeeld digitaal door de pagina op zwolle.nl/bouwstenen (waar de bezuinigingsmogelijkheden en trenddocumenten staan) open te stellen voor bouwstenen die burgers aandragen.
Dat kan ook door met specifieke groepen inwoners rondetafelgesprekken te organiseren, zoals GroenLinks heeft gedaan met cliënten die straks voor hun zorg op de gemeente Zwolle zijn aangewezen.
En dat kan door in elk geval grotendeels in het openbaar de agenda voor de toekomst van Zwolle te bespreken en – zoals de burgemeester bij de aftrap van de verkiezingscampagne bepleitte – door meer de nadruk te leggen op hoe je wilt besturen dan gedetailleerd com-promissen vast te leggen.
Collegevorming
Wie moeten in onze ogen dan het voortouw nemen om een nieuw stadsbestuur te vormen? GroenLinks wil dat de winnaars van de verkiezingen, de ChristenUnie, D66 en de SP, alle drie een faire kans krijgen om bestuursverant-woordelijkheid te dragen. Aangevuld met de een na grootste partij in de raad, de PvdA, levert dit een ruime meerderheid op.
De eerste signalen duiden er vooralsnog niet op dat het proces van collegevorming wezenlijk transparanter wordt en dat partijen bij dit proces een open verbinding met de stad nastreven. Mocht de traditionele manier van onderhandelen op programmatische problemen tussen de beoogde partijen afketsen, dan is GroenLinks – ideeënpartij op zoek naar invloed, zoals we wel worden gekenschetst – ondanks het kleine verlies dat ons ten deel viel, bereid bestuursverantwoordelijkheid te dragen. Wij zouden gezien ons inhoudelijk-politieke profiel en onze constructieve wijze van politiek bedrijven heel goed de verbindende factor kunnen zijn tussen de eerder genoemde partijen.
Agendapunten
Welke punten zouden in de visie van GroenLinks op de agenda van de stad moeten prijken?
Met stip op 1 staat de verdere verduurzaming van de stad en de lokale economie. GroenLinks vindt dat we de transitie naar een duurzame stad de komende periode echt een stap verder moeten zien te krijgen. Ik verwijs in dit verband graag naar de zogeheten kantelbijeenkomst op 3 april, waarvoor vele raadsleden zich inmiddels hebben aangemeld.
Op de tweede plaats staat voor GroenLinks het opvangen van de zware bezuinigingen waarmee de overdracht van de rijkstaken op het gebied van zorg en participatie gepaard gaan.
Tot slot vraagt de woningnood in de stad om een stevige aanpak, zeker gezien de langdurige leegstand die er aan de andere kant te zien is; wij hebben daar in de afgelopen jaren stelselmatig op gewezen. Lege panden en ook braakliggend land moeten in onze ogen op welke manier dan ook weer ten dienste van de Zwolse samenleving komen te staan.
Tot slot: GroenLinks zou graag zien dat we onze ideeën over verkiezingen en collegevorming en die van de andere partijen in een volwaardig debat met elkaar kunnen delen.