Nu deze week officieel bekend is geworden dat textielgigant en multinational Primark naar Zwolle komt, vragen wij het stadsbestuur om het bedrijf te wijzen op de grote waarde die onze stad hecht aan werken aan duurzaamheid.
De volledige tekst van de open brief aan het college van B&W
Waar het tot voor kort nodig was verhullende termen als 'katoenhandelaar' of 'hij die niet genoemd mag worden' te gebruiken, heeft het beestje nu zijn naam: de multinational Primark komt naar Zwolle.
Het bedrijf Primark verkoopt tegen bodemprijzen kleding afkomstig uit lage-lonen landen, waar volgens westerse normen de arbeidsomstandigheden en salarissen meestal erbarmelijk slecht zijn. Ook is de katoenindustrie een van de meest vervuilende industrieën. Primark – en haar meeste concurrenten – ondernemen naar onze mening nog te weinig actie om kleding zodanig te produceren dat het uithoudbaar blijft voor onze planeet en haar mensen. Geld lijkt de belangrijkste drijfveer. Geld dat ook nog eens grotendeels uit Zwolle verdwijnt. De lokale economie profiteert nauwelijks, hooguit via horeca in de directe omgeving.
In de Stentor van zaterdag j.l. bevestigt het bedrijf haar komst naar Zwolle. Positief is dat het bedrijf aangeeft lokale wetten en tradities te respecteren. Dit biedt wat ons betreft perspectief om het bedrijf te wijzen op de grote waarde die onze stad hecht aan werken aan duurzaamheid. De fractie van GroenLinks roept het college dan ook op om het bedrijf een spiegel voor te houden en duidelijk te maken hoe het bedrijf zich aan de Zwolse waarden kan conformeren.
Een ander - concreet punt - is dat de ervaring in Enschede leert, dat consumenten in nabije steegjes zich omkleden naar Primark confectie en hun oude, vaak nog prima te dragen kleding, simpelweg dumpen. RTV-Oost bericht op 13 augustus dat Enschede bezig om geschikte verzamelbakken te vinden waar deze kleding in kan worden verzameld en zo een tweede leven kan krijgen – via bijvoorbeeld de kringloop.
GroenLinks roept het college op om een soortgelijke voorziening in onze stad te treffen. Wat ons betreft een geschikt welkomstcadeau voor het bedrijf, dat zo gelijktijdig vriendelijk op haar verantwoordelijkheid voor onze planeet wordt gewezen. Maar nog mooier zou het zijn als het bedrijf al binnen haar muren klanten verleidt kleding niet als weggooiartikel te zien. Ook het Enschedees college onderzoekt volgens RTV-Oost die mogelijkheid. Een cadeautje zo, van Primark aan de stad en gelijk de wereld.
Wij rekenen op een duurzaam positieve reactie!