Een inwoner van Zwolle, die aan het eind van deze maand een te slopen woning in Assendorp-Pierik moet verlaten, is ten gevolge van de woningnood in de stad zo ten einde raad dat hij afgelopen weekend in het leegstaande pand aan de Hoogstraat is getrokken. Hoewel dit als een overtreding van de wet Kraken en Leegstand kan worden beschouwd, roept GroenLinks Zwolle in een open brief alle betrokkenen op om deze actie vooral als een signaal van de hoogopgelopen woningnood te beschouwen en tegen de achtergrond van een schrijnende zoektocht naar woonruimte terughoudend te reageren.
De volledige tekst van de open brief
Aan: College van B&W, Openbaar ministerie, Ad Hoc, Pandeigenaar Hoogstraat 10
CC: media
Van: Fractie GroenLinks Zwolle
Datum: 15 oktober 2013
Een inwoner van Zwolle, die aan het eind van deze maand een te slopen woning in Assendorp-Pierik moet verlaten, is ten gevolge van de woningnood in de stad zo ten einde raad dat hij afgelopen weekend in het leegstaande pand aan de Hoogstraat is getrokken. Hoewel dit als een overtreding van de wet Kraken en Leegstand kan worden beschouwd, roept GroenLinks Zwolle alle betrokkenen op om deze actie vooral als een signaal van de hoogopgelopen woningnood te beschouwen en tegen de achtergrond van een schrijnende zoektocht naar woonruimte terughoudend te reageren.
GroenLinks Zwolle vindt het onverteerbaar dat er veel gebouwen leeg staan terwijl er woningnood heerst in de stad. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Zwolle bedraagt meer dan drieënhalf jaar. Mogelijk gaat het zelfs om nog veel langere wachttijden, zoals op te maken valt uit een artikel in de Stentor: “Zwolse woningnood veel hoger dan gedacht”, van 24 september jl., waarin sprake is van 6 tot wel 10 jaar.
Wij hebben er dan ook begrip voor dat iemand er ten einde raad toe overgaat een leegstaand pand te gaan bewonen. Wat GroenLinks betreft is kraken in zo'n geval geen misdaad. In onze ogen is het te rechtvaardigen wanneer mensen geen dak boven hun hoofd hebben, zij hun intrek nemen in een pand dat jaar na jaar leegstaat. Wij verwijzen hier naar de informatieronde van 4 februari van dit jaar waarin op initiatief van GroenLinks de problematiek van de woningnood in relatie tot de leegstand onder de aandacht is gebracht.
Wij wijzen het college van B&W erop, dat het zich voordat de wet Kraken en Leegstand werd ingevoerd "samen met de G32 … op het standpunt (heeft) gesteld geen voorstander te zijn om kraken in alle gevallen strafbaar te stellen als daar ook niet gelijktijdig een sanctie tegen (langdurige) leegstand tegenover staat." (Informatienota 28 juni 2010, OW1006-0430). De wet heet dan ook niet voor niets "Kraken en leegstand".
Wij vragen met name de burgemeester om vooral te reageren op het indringende signaal over de woningnood versus leegstand in plaats van handhavend op te treden.
Wij roepen ook de eigenaar van het betreffende leegstaande pand en het Openbaar ministerie op in deze situatie coulant te reageren. Temeer omdat door posters van Ad Hoc beheer de suggestie werd gewekt dat er sprake was van leegstandbeheer, maar in werkelijkheid bleek het pand onbewoond.
GroenLinks is desgewenst bereid deel te nemen aan gesprekken tussen de betrokkenen om te zoeken naar passende acties op het signaal dat met deze actie is afgegeven.
Namens de fractie van GroenLinks,
Patrick Rijke en Michiel van Harten