De ervaren overlast rond het festival Citymoves in park Wezenlanden op zondag 11 september leidde tot mondelinge vragen van de GroenLinksfractie.
De fractie constateerde dat het evenement Citymoves naast vermaak veel reacties op van mensen die een gewoonlijk rustige zondag nu achter trillende ramen van het bijbehorende gedreun, moesten doorbrengen of buitenrecreatie overstemd zagen worden. GroenLinks gunt iedereen het feestje naar eigen smaak en pleit er dan ook niet voor om iets te verbieden. GroenLinks wil wel dat de gemeente zeer terughoudend is in het toestaan van luide evenementen in het park, en er alles aan doet om overlast voor de omgeving te beperken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van nieuwe technieken die het uitwaaieren van geluids- (en licht-) overlast naar de wijdere omgeving tegengaan.

Op die manier gaan duurzaamheid en entertainment meer hand in hand. Dat klinkt GroenLinks als muziek in de oren en het college hopelijk ook.
Al eerder gaf de fractie aan dat er terughoudend moet worden omgegaan met grote evenementen met veel geluid in het park.

Vragen:
1- Wat is het oordeel van het college over de door veel mensen ervaren geluidsoverlast afgelopen zondag?
2-Voldeed het evenement, inclusief de zware bassen, aan vooraf gestelde geluidsnormen? En is er vooraf goed overleg geweest met omwonenden?
3-Een Zwols bedrijf (HA-Rental) heeft onlangs een zeer eervolle 'Duurzame Dinsdag' prijs gewonnen voor geluidstechniek bij festivals, waarbij het geluid (en ook licht) veel minder uitwaaiert over de wijdere omgeving.
Het Bevrijdingsfestival heeft al enige ervaring opgedaan met deze techniek. Bent u bereid met dit bedrijf en met festivalorganisatoren als Citymoves in gesprek te gaan teneinde dit soort technieken standaard te gaan invoeren in Zwolle?

In de beantwoording gaf het college aan, dat de geluidsnormen, op nieuwe regels rond zware bastonen op een paar momenten na, niet zijn overschreden.
Verder werd er toegezegd serieus in gesprek te gaan met HA- rental om na te gaan wat de nieuwe technieken voor het beperken van geluidsoverlast rond festivals kunnen betekenen.

Een vervolgvraag om dit verplichtend op te nemen in vergunningen van de Zwolse evenementen bleek op dit moment nog een stap te ver.