De schuur van Sylvana krijgt een groen dak
De schuur van Sylvana krijgt een groen dak

Samen maken we Zwolle groen

In deze bijzondere tijd kunnen we de natuur heel anders leren kennen. Wat kan jij doen om Zwolle groener en duurzamer te maken? Wij geven vijf tips.

Neem troep mee

Als je toch een wandeling maakt door het groen in en om Zwolle, neem dan zwerfvuil mee. Raadslid Simone:  “Het viel me onlangs pas op hoe ontzettend veel zwerfvuil er in m’n eigen buurt ligt. Dus vanaf nu gaat er bij onze dagelijkse wandeling een vuilniszak en afvalgrijper mee!” Geen afvalgrijper voorhanden? Je kunt er een bestellen bij de gemeente. Trek ook handschoenen aan, om het veilig te houden.

Maak bijen blij met je tuin of balkon

Raadslid Lennart: “Zo in het voorjaar kun je mooi een stap maken in het vergroenen van de stad. Wij zijn bezig met een ecotuintje van Sprinkl voor het balkon. We versterken de biodiversiteit met wat inheemse planten waar bijen en andere insecten profijt van zullen hebben.”

Koop lokaal

Wat van dichtbij komt is duurzaam! De landwinkels rondom Zwolle, zoals De Huppe bij de IJsseldijk en Boer Pelleboer boven Stadshagen, zijn een mooie pauzeplek tijdens een fietstocht. Daar koop je veel mooie groentes verpakkingsvrij én steun je lokale ondernemers. De biologische Zwolse producten liever laten bezorgen? Dat doen Tuin Salland en Uw Stadsboer

Leer stadsvogels kennen

Wat is het stil op straat.. en wat horen we opeens veel vogels! Herken jij ze allemaal? Fractiemedewerker Judith: “Nu ik wat nieuwe vogelnamen en –geluiden aan het leren ben, lijkt het wel alsof ze harder zingen! 'Je gaat het pas zien als je het doorhebt', is zeker waar. Laten we deze auto- en herrieluwe tijd gebruiken om onze vogels wat beter te leren kennen. Des te beter kunnen we voor ze zorgen, en daar zijn wij ook weer bij gebaat! Denk bijvoorbeeld aan de koolmezen die we weer nodig gaan hebben in de strijd tegen de eikenprocessierups.” Een gratis cursus om tuinvogels te herkennen vind je op de site van Vogelbescherming Nederland.

Check je huis

Hoe groen is jouw huis? Dat kun je aan de ene kant figuurlijk opvatten: denk eens na over duurzame verbeteringen als een muur, dak of vloer isoleren, of voor een groene energieleverancier kiezen. Aan de andere kant bedoelen we het letterlijk: hoe kun je jouw huis vergroenen? Fractievoorzitter Sylvana: “Een groen dak of groene wand is tegenwoordig makkelijk aangelegd. En met een regenton bespaar je heel wat sproeiwater uit. Wij hebben een groen dak op ons schuurtje gelegd. Fijn tegen hittestress én goed voor de biodiversiteit!”