Anna-Lou woont in Zwolle Zuid samen met haar partner, dochter en hond Babs. Een paar jaar geleden keek ze een aflevering van Tegenlicht over KlimaatGesprekken. “Ik was gelijk enthousiast en ben meer informatie gaan zoeken.” Vier jaar geleden rondde ze de coachcursus af, waarmee ze nu bevoegd gespreksleider is.
Een serie KlimaatGesprekken houdt in dat je met zes tot acht mensen zes keer bij elkaar komt. In die sessies behandel je samen verschillende thema’s, zoals wonen, reizen en eten. Elk gesprek heeft weer een andere opzet: de ene keer begint de avond met een filmpje, een volgende keer wordt er een spel gedaan. Anna-Lou: “Wat de opzet ook is, de insteek is dat je zelf gaat nadenken over wat je al doet, en welke groene stappen je nog kan zetten. Je bespreekt wat de obstakels zijn, en hoe je die kan overwinnen.”
Groene bubbel
Het doel van de KlimaatGesprekken is het verduurzamen van de samenleving. Deelnemers inspireren elkaar, en hopelijk daarna ook anderen. Anna-Lou: “Het is heel leuk om met gelijkgestemden over dit onderwerp te spreken. Maar het is ook mooi als we onze groene bubbel uit kunnen komen, en met bijvoorbeeld collega’s of vrienden het gesprek aan kunnen gaan.” Dat ziet zij zelf ook op haar werk: “Onder collega’s was ik bekend als ‘de veganist’, waar wel eens lacherig over werd gedaan. Maar inmiddels komt het steeds vaker voor dat mensen een plantaardige optie kiezen.”
Kritisch naar jezelf kijken
Anna-Lou benadrukt dat KlimaatGesprekken niet bedoeld zijn voor mensen die al helemaal tevreden zijn over hun eigen duurzame leven. “We komen niet bij elkaar om onszelf te feliciteren met hoe goed we het doen. Je moet kritisch naar jezelf kunnen kijken, en van elkaar kunnen leren. Waar de een al heel ver in is, is voor de ander een blinde vlek.” Ook minder ervaren ‘vergroeners’ zijn welkom bij de gesprekken. “Het is juist leuk om de gesprekken te doen als je wel iets wil met duurzaamheid, maar nog niet weet wat. Je kan dan echt veel ideeën opdoen.”
Jongeren
In het dagelijks leven werkt Anna-Lou ook aan verduurzaming. Als docent Duits werkt ze op Hogeschool Windesheim binnen de opleiding International Business, waar veel wordt gedaan met de Sustainable Development Goals (SDG’s). “Windesheim is echt goed bezig met verduurzaming. En terecht, want we merken dat het leeft onder studenten. Zij maken zich zorgen over de toekomst van de aarde. Met de SDG’s hebben we iets heel concreets in handen: elke opleiding kiest drie van de 17 SDG’s, en voegt die in het curriculum in. We doen dat bijvoorbeeld in een spelvorm, waarbij iedere student zelf een duurzaamheidschallenge voor zichzelf formuleert. Dat slaat erg aan. Misschien komt er ooit nog wel een jongerenversie van de KlimaatGesprekken!”
De serie KlimaatGesprekken in Zwolle start op 7 oktober. Voor wie het niet mogelijk is een serie fysiek bij te wonen, zijn er ook online gesprekseries. Aanmelden kan in beide gevallen via https://www.klimaatgesprekken.nl/ of via klimaatgesprekkenzwolle@gmail.com. Vragen over de serie kunnen ook naar dit mailadres gestuurd worden.