Groenlinks/DeGroenen pleit voor sociale beginspraak bij de komst van bijzondere doelgroepen in de buurt. De fractie wil dat in de gemeenteraad besproken wordt hoe zo goed mogelijk om te gaan met eventuele weerstand als een bijzondere doelgroep tot de nieuwe buren gaat behoren.

De fractie is zeer tevreden met de aandacht die de gemeente aan het wonen van bijzondere doelgroepen besteedt. Daaronder vallen bijvoorbeeld mensen met een psychische of verstandelijke beperking, (ex)daklozen en asielzoekers. Het platform wonen, welzijn en zorg moet dit allemaal in goede banen leiden. Een belangrijk probleem bij het vinden van woonruimte voor bijzondere doelgroepen is de weerstand die geregeld vanuit de omgeving komt. Zo was er eind 2007 in Zwolle-Zuid een informatiebijeenkomst over de plannen in de boerderij De Oude Mars. Het Frion, Deltawonen en het RIBW zijn van plan daar een woonvorm te creëren voor mensen met een verstandelijke beperking en ex-psychiatrische patiënten. De fractie GroenLinks/DeGroenen is enorm geschrokken van de reacties op die avond. Er bleken veel vooroordelen te zijn, veel angst en soms reacties op het agressieve af. In onze eigen omgeving kennen wij mensen die afhankelijk zijn van beschermde woonvormen, mensen die geen vlieg kwaad doen, die kwetsbaar zijn en zich niet zelfstandig kunnen handhaven. Tegen deze achtergrond deed het deed pijn om de reacties op de plannen voor de boerderij op de Oude Mars te horen.

De fractie vindt het een groot probleem dat er op een emotionele buurtavond door een aantal mensen afschuwelijke ongenuanceerde dingen over hun medemens gezegd worden. Wij vinden dit ongewenst omdat:

1.       Het uitermate pijnlijk is voor de toekomstige bewoners.

2.       Het pijnlijk is voor familie en vrienden van hen

3.       Het de vermaatschappelijking van de zorg zeer moeilijk maakt

GroenLinks/DeGroenen wil zich met de andere gemeenteraadsladen buigen over de vraag hoe we draagvlak in een straat of buurt kunnen creëren, hoe we mensen mee nemen in een ontwikkeling, hoe we omwonenden begeleiden en wat de rol van raadsleden in het geheel kan zijn. Kortom, wij pleiten ervoor om met elkaar sociale beginspraak gestalte te geven.

De commissie heeft zich nog niet uitgelaten over het plan van GroenLinks/DeGroenen om sociale beginspraak beter te regelen. Zij gaat hier verder over nadenken als het platform Wonen, Zorg en Welzijn in juni met woningplannen komt.