Namens GroenLinks Zwolle voert burgerraadslid Eildert Noorda het woord: “Inbreiden in de bestaande stad, hoogstedelijkheid in combinatie met optimaal groen, een stevige ambitie voor natuur-inclusief bouwen, zoveel mogelijk groen en autoluw: wat GroenLinks betreft uitstekende uitgangspunten voor een gezond en levendig bruisend Hanzekwartier.”

Parkeren kan straks in hubs, aan de randen van de Spoorzone. Daarnaast wordt fors ingezet op deelmobiliteit - en is station Zwolle wandelend te bereiken. Dat laat veel ruimte voor groen tussen de gebouwen, waarvan enkele tot maximaal 70 meter hoog worden - bewust lager dan de Peperbus. In het gebied komt 20% sociale woningbouw - en in totaal wordt 40% van de woningen in de catagorie ‘betaalbaar’ gebouwd.

Het veranderen van het wat saai en stenig Hanzeland naar een groen en bruisend stedelijk stukje Zwolle is een hele puzzel. Zeker in het Hanzekwartier, waar al veel bestaande gebruikers zijn. Een van deze gebruikers is het Zone College. Zij leiden nu groene doeners op in een snel verouderd, niet duurzaam en te krap schoolgebouw. In de nieuwe situatie is het de bedoeling dat studenten vanuit een gloednieuw, duurzaam college een groene bijdrage blijven leveren aan het gebied.

De Nota van Uitgangspunten Hanzekwartier is nog geen definitief ontwerp, maar een ruimtelijk en programmatisch kader waarin de dragers van het gebied worden vastgesteld. Die dragers zijn:

- Collectief Landschap: Maximaal groen ingerichte buitenruimte, met functies voor klimaatadaptatie, biodiversiteit, bewegen en ontmoeten.

- Engelenpad en Koggepark: Het Koggepark als de groene ader door het gebied en het Engelenpad als de stedelijke as waar de programma mix op afgestemd wordt.

- Innovatie Ecosysteem: Geeft een eigen gemixte programmatische invulling aan het gebied door het toevoegen en mixen van wonen, leren, werken en voorzieningen en geeft daarmee invulling aan het innovatiedistrict.

- Nieuw Stedelijkheid creëren: Draagt zorg voor het creëren van een aantrekkelijke duurzame, groene, gezonde en stedelijke omgeving waar woningen gemengd worden met werken, voorzieningen en onderwijs.

- Het Kasko (van casco en kas): Als een multi-inzetbaar driedimensionaal frame als verlengde van de plinten van de gebouwen.

Eildert concludeert: “Een buitenkans om hier te kunnen groeien als stad. Met (betaalbare) woningen waar veel behoefte aan is, zonder ons waardevolle buitengebied vol te hoeven bouwen. Door de ligging nabij het station, deelmobiliteit en het parkeren in hubs blijft de druk op het milieu laag. En hoewel het echt een hoogstedelijk stukje Zwolle wordt is zijn er serieuze ambities voor maximaal groen en natuur-inclusief bouwen.”

Meer lezen?

Lees hier de nota van uitgangspunten Hanzekwartier:

https://ibabsonline.eu/Agenda.aspx?site=zwolle&agendaid=56d98041-1953-4b48-ae0e-e9de28dc875f&FoundIDs=&year=2022

Lees hier (punt 13) meer over het Koggepark:

https://zwolle.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/791b0c37-adaa-4475-b8d0-2755383c6025