Een tegenvaller van 4 miljoen, en een Stadkamer die in een Wachtkamer komt? GroenLinks ging in het debat op 5 oktober allereerst heel kritisch in op hoe dit allemaal kon gebeuren. GroenLinks deed ook een nieuw voorstel voor de toekomst van de Stadkamer: een vaste plek in het stadhuis.
Beoordeling: Hoe kon dit gebeuren.
Zwaar tillen we aan de communicatie rond de afspraken.
We hebben aangegeven het contract met Zara te gaan bekijken. Dit is wat we er openbaar over kunnen zeggen: Er zit enkele geen speling in de strakke planning blijkt uit het contract. De verkoop Diezerstraat gaat niet door, bij overschrijding. Er is geen aanwijzing in de risicoparagraaf die wij als raad kregen dat kleine tegenvallers in de planning betekenen dat de verkoop Diezerstraat niet doorgaat, terwijl je dan wel met de aankoop het GGD pand zit. Dit is voor ons een zwaar punt. Bij dit soort projecten ligt vertraging toch altijd op de loer?
Ook de uiteenzetting over de extra inrichtingskosten (meer dan 3 ton! ) vinden wij nog steeds buitengewoon vaag, dit kan toch niet nu zomaar uit de lucht komen vallen. Wat is er in vredesnaam veranderd rond de inrichting ten opzichte van slechts een jaar geleden…Er zijn geen tussentijdse meldingen geweest over risico’s sinds de stukken uit voorjaar 2014, tot aan de melding over de asbest, en tegelijk de andere tegenslagen, deze zomer. De hele reeks tegenvallers is opgespaard, alvorens ze te communiceren.
Het college heeft veel begrip voor de planning van Zara. GroenLinks niet: zij gaan volgens plan geld verdienen, wij zijn met z’n allen, dankzij de juridisch hard blijkende afgesproken planning, de klos En in 2014 heeft de raad dus geen besluit kunnen nemen op basis van alle beschikbare informatie over de risico’s. Een groot algemeen belang – dat van de centrale bibliotheek lijkt zo opgeofferd te zijn aan commercieel privébelang.
Asbest is een complex verhaal, het lijkt enigszins aannemelijk dat de gemeente totaal verrast is door de hoeveelheid en verwevenheid met het gebouw. Dan blijft staan: jarenlang onderzoek – locatiekeuze, gesteund door gerenommeerd bureau, en de stelling van de wethouder dat bekend was dat het een “Complex gebouw” is, dat was ons namelijk niet bekend….
Ons moet van het hart dat we vorige week de toelichting van de wethouders op de ontwikkelingen rond de risico’s en de communicatie naar de raad hierover erg lauw en procedureel vonden.Het college heeft door de summiere communicatie sinds 2014 de financiële strop sec op de eigen schouders gelegd.
We zijn er niet gerust op dat er niet nog meer tegenvallers komen, die de krappe exploitatiebegroting nu niet meer zal kunnen dragen.De algemene indruk is verder dat Zwolle zich door ketens als Zara, maar ook eerder door Primark , Ikea erg onder druk laat zetten. Knipmesgedrag. De vraag of de gemeente wel voldoende opgewassen is tegen de onderhandelingsstrategieën, inclusief dreigement zich anders niet te vestigen.
Zowel in de informatievoorziening en door het knipmesgedrag is wat ons niet vertrouwenwekkend geopereerd. Daardoor is de raad nu overvallen met een groot probleem. We willen meer duidelijkheid over hoe dit is gelopen, en zullen dan onze nadere beoordeling hiervan aangeven.
Stadkamer past helemaal in Stadhuis
De functies van bibliotheken blijven dynamisch veranderen. Wij zien nog meer dan eerder een rol als ontmoetingsplek, bewust en toevallig (en dat mis je aande zeven alleetjes), met vertakkingen in de binnenstad. We missen enorm dat het college nu maar 1 scenario voorlegt. GroenLinks is juist erg blij dat toch het stadhuis mogelijk blijkt te zijn voor huisvesting. Volgens het college alleen tijdelijk en met veel beperking. Maar wij zien hier juist geweldige kansen. Een geweldige verbinding- de functies van de Stadkamer passen heel goed in een Stadhuis. Toch de binnenstad, toch de toevallige ontmoeting met cultuur nabij het winkelgebied, toch de versterking van het centrum
Allereerst: ga de komende tijd vanuit deze mooie centrale plek,met ook het oude vergadercentrum er bij, verbindingen leggen, bijvoorbeeld naar Stedelijk Museum, HCO, conservatorium, Grote Kerk, Waanders in de Broeren, en ook andere boekwinkels. - Westerhof, Bloks,… Om workshops en andere activiteiten ook daar te doen. Ook bespreekbaar is om nog meer functies toe te voegen binnen het stadhuis. En andere, van de gemeente zelf te verhuizen, naar het stadskantoor. Of naar het provinciehuis?
Neem de tijd. Juist langere huisvesting in stadhuis kan een financiële motor zijn, ook om financiële tegenslag meerjarig op te lossen. Daar hoort bij: het mogelijk teruggeven of doorverkopen (al of niet na sanering) van het GGD pand. Of op termijn opnieuw kijken naar het Eiland. Over enkele jaren is het gezien alle leegstand die daar nu is, misschien wel reëel om een herschikking te maken, en daar de Stadkamer te vestigen. Vanuit de locatie stadhuis kan dit veel makkelijker dan vanuit het GGD pand.