Op zondagmiddag 25 maart gaat GroenLinks Zwolle wandelen op Landgoed De Helmhorst. De afdeling nodigt iedereen uit om vanaf 14.00 uur samen te genieten van het vele moois wat dit gebied te bieden heeft. Het landgoed is tegenwoordig in handen van een projectontwikkelaar. Het is dus niet duidelijk hoe lang bewoners van Zwolle nog kunnen genieten van dit mooie stukje Nederland. Met de wandeling willen we van het gebied genieten nu het nog kan.
Praktische gegevens:
- We verzamelen om 14.00 uur bij de picknickbank in de punt waar de Helmhorstweg en de Herfterlaan bij elkaar komen (bij de spoorwegovergang).
- Het KNNV Zwolle zorgt voor deskundige begeleiding in de persoon van Evert Ruiter en Henk van Blitterswijk.
- De wandeling zal ongeveer twee uur duren.
- Wie wil meewandelen kan zich opgeven door een mail te sturen aan fractie@groenlinkszwolle.nl. Opgeven is niet verplicht, maar in verband met de voorbereidingen wel prettig.
Landgoed De Helmhorst
Het huidige landgoed De Helmhorst - met de witte villa van de familie Sollewijn Gelpke en de authentieke boerderij van de familie Van 't Oever - is 46 hectare groot, maar oorspronkelijk was het veel groter. Ook "De Kiekebelt", schuin tegenover de Helmhorst, en een groot deel van wat nu de Ambelt is hoorde er bij. Dat het landgoed niet alleen groter maar ook veel ouder moet zijn, is goed te zien in de bossen. Daar staan bij het Hendrik Bosmanpad twee enorme eiken met een omtrek van 4 meter. Deze unieke bomen zijn ongeveer 300 jaar oud. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het landgoed in zijn huidige vorm in bezit van de Zwolse huidarts dr. Sollewijn Gelpke. Zijn nazaten hebben het landgoed te koop aangeboden en zo is het in handen gekomen van een projectontwikkelaar.
Achtergrond: stappen voor natuur
De achtergrond van het motto “Stappen voor Natuur” wordt gevormd door de desastreuze plannen van Staatssecretaris Bleker. Aan alle kanten wordt de natuur in Nederland bedreigd. De plannen van Bleker betekenen slechter beheer en het verlies van natuurgebieden. Maar daarnaast hebben we nu ook nog eens een kabinet dat in hoog tempo 800 kilometer aan rijstroken aanlegt (verbreding en nieuwe wegen).
Bleker doet drie dingen:
- Hij bezuinigt gedurende de kabinetsperiode 72% op natuur;
- Hij maakt de Ecologische hoofdstructuur kleiner en decentraliseert het beleid, zonder de daarvoor benodigde gelden en middelen voor provincies (natuurakkoord);
- Hij past de regelgeving aan en heft hiermee bescherming op van gebieden en ook van soorten dieren (natuurwet).
Natuurakkoord
Bleker decentraliseert het natuurbeleid naar de provincies. Door de nog nooit eerder vertoonde bezuinigingen van 72% op natuur krijgen deze jaarlijks slechts 100 miljoen voor het beheer van de bestaande natuur, terwijl volgens de provincies 250 miljoen nodig is. Verder wordt de Ecologische Hoofdstructuur verkleind van 728.500 hectare naar 600.000 hectare en schrapt Bleker de robuuste Verbindingszones, en daarmee een ruggengraat van de EHS. Ook de internationale verplichtingen die Nederland is aangegaan raken hierdoor volgens het Planbureau voor de Leefomgeving ver uit zicht.
Natuurwet
De nieuwe Wet natuur – ook wel Blekers natuurwet genoemd – moet de opvolger worden van drie bestaande natuurwetten: de Flora- en faunawet, de Natuurbeschermingswet en de Boswet. De bedoeling is dat het wetsvoorstel in het voorjaar van 2012 bij de Tweede Kamer kan worden ingediend.
In het regeerakkoord staat dat er 600 miljoen euro moet worden bezuinigd op het natuurbeleid. Hoe wil Bleker dat precies gaan doen? Zelf zei hij hier het volgende over: 'Zonder de natuur tekort te doen denk ik dat er veel verbeteringen mogelijk zijn om economische en maatschappelijke ontwikkelingen ruimer baan te geven.' Bleker wil daarom meer verantwoordelijkheid geven aan 'de burger' en aan bedrijven:'Waarom moet Den Haag van alles ge- en verbieden?' zei hij onlangs. 'Als mensen een mooi stuk heide in hun omgeving hebben, zullen ze dat toch niet willen opgeven?'
De drie oppositiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA zijn in januari het initiatief Mooi Nederland gestart. Met dit initiatief willen ze de Tweede Kamer een alternatieve natuurwet aanbieden.