GroenLinks wil van Zwolle een groenere stad maken. Veel initiatieven in de stad dragen bij aan het vergroenen van Zwolle. Via de Groene Prijs wordt jaarlijks één ervan in het zonnetje gezet. StraatBoer heeft de afgelopen jaren er onder andere voor gezorgd dat er in Zwolle al ruim honderd huurders van sociale huurwoningen een groene voortuin hebben gekregen. En ook dit jaar worden veel tuinen vergroend. Christiaan Kuipers is de aanjager en oprichter van stichting StraatBoer. De jury prijst hem voor zijn bevlogenheid, inspanning en doorzettingsvermogen om de stichting draaiende te houden.

De vrijwilligers van StraatBoer geven praktische hulp en advies aan bewoners van versteende voortuinen van sociale huurwoningen. Dit doen zij op een sociale en circulaire manier. Tegels eruit, tweedeplants - gedoneerde planten, gered van vernietiging - erin. Met een pluktuin en depot voor planten wordt inspiratie geboden. Straatboer enthousiasmeert daarmee om te vergroen(t)en en betegelde tuinen een make-over te geven. Hun motto luidt dan ook niet voor niets ‘niet lullen, maar planten’. 

De Groene Prijs-jury bestond dit jaar onder andere uit oud-prijswinnaars Spencer Roozeboom, Bert Pierik en Joke Wierenga. Zij zijn ervan overtuigd dat dit mooie initiatief bijdraagt aan een mooier en gezondere leefomgeving. Voor GroenLinks is het belangrijk dat groen voor alle Zwollenaren dichtbij is. Bomen, bloemen, bijen en vlinders vormen een voorwaarde voor kwaliteit van leven en meer groen is gezond voor ons allemaal. Daarbij helpt vergroenen ook om de stad aan te passen aan de klimaatverandering én geeft het ons de kans om mentaal op te laden. GroenLinks is daarom blij aandacht te schenken aan groene initiatiefnemers, zoals Christiaan Kuipers.

Christiaan Kuipers en Patrick Pelman