Er heerst woningnood in Zwolle. En er staan aan de andere kant heel veel kantoren en bedrijfspanden en winkels leeg. Dat mag en kan zo niet langer doorgaan, vindt GroenLinks Zwolle. GroenLinks wil daarom de mogelijkheden die de leegstandswet biedt ten volle benutten door met een lokale leegstandsverordening vastgoedeigenaren te dwingen om ruimte ter beschikking te stellen. De tijd van de zachte heelmeesters is wat GroenLinks betreft passé. Geen halve maatregelen meer, maar met harde hand de leegstand te lijf en de woningnood verlichten.

Het volledige betoog over de Woonagenda die de gemeenteraad maandagavond 2 september besprak:

GroenLinks Zwolle herinnerde de wethouder van volkshuisvesting tijdens een debat voor de zomer al eens aan zijn eigen collegeakkoord waarin staat: "Iedereen vindt in Zwolle een huis dat bij hem past." Dat is absoluut niet het geval. En dat is al jarenlang zo, zeker voor mensen met een kleine beurs. De raad reikte de wethouder daarom een heleboel suggesties aan om deze doelstelling eindelijk eens binnen bereik te brengen en vroeg mét GroenLinks in alle toonaarden om een ambitieuze woonagenda. Vandaar onze vraag: Is dit 'm dan nu? Die ambitieuze woonagenda?

Het moet gezegd: de wethouder is voornemens met de woningcorporaties afspraken te maken om het aantal sociale huurwoningen te laten stijgen. De afgelopen jaren was de lijn om het aantal gelijk houden; dus dat is een positieve ombuiging.
En om pauzewoningen in te richten voor mensen die snel woonruimte nodig hebben, zodat die in elk geval voor een tijdje zijn geholpen, is een goed idee. Dat hebben we in mei ook al gezegd.
Op de derde plaats wil de wethouder afspraken maken met eigenaren en leegstandsbeheerders om lege kantoren te benutten. De wethouder rept trots van een 'proactieve aanpak van de kantorenleegstand'.
De plannen voor een multidisciplinair team Zwolle Woonstad ogen ook als een creatief idee, evenals de kleurenwaaier om de woningen waar de meeste behoefte aan is voorrang te geven.

Reclametaal
Maar kom op zeg, je mag toch van marktpartijen verwachten dat ze inspelen op de vraag op de woningmarkt? Hebben ze daar een kleurenwaaier voor nodig? Zo'n term bekt wel lekker, maar wat stelt het nou helemaal voor? Een afvinklijstje met de woningtypen waar het meest behoefte aan is. Helaas is dit symptomatisch voor grote delen van deze Woonagenda. Er staat te veel verraderlijke reclametaal in en te weinig zinvolle beleidsvoornemens die echt zoden aan de dijk zetten.

Neem nou de 'proactieve aanpak kantorenleegstand' en het 'expertiseteam kantoortransformatie'. Wat gebeurt er concreet? Ze gaan afspraken maken. Ze gaan overwegen een leegstandsverordening in te zetten. Er is zegge en schrijven één pilot om een leeg kantoorpand te transformeren naar woonruimte… Eén! Dat schiet lekker op.

Dan de sociale woningbouw. Er komen volgens het plan jaarlijks 30 tot 50 sociale huurwoningen bij. Uit het WoonOnderzoek 2012 blijkt dat de vraag naar woningen in de duizenden loopt. En we bouwen er maar honderden per jaar bij. Dat schiet dus ook niet echt op.

En er komen wat pauzewoningen en kluswoningen. Maar er moeten niet alleen pauzewoningen en kluswoningen komen, maar ook sprinkplankwoningen, langzaljeerinleven-woningen, samenwoningen, woonwerkwoningen, popup-woningen, wonenbovenwinkelwoningen – kortom heel veel éxtra woningen.

Woningnood en leegstand
GroenLinks heeft het voor de zomer al benadrukt: er heerst woningnood in Zwolle. En er staan aan de andere kant heel veel kantoren en bedrijfspanden en winkels leeg. Dat mag en kan zo niet langer doorgaan.

Elke winkel die een half jaar leegstaat had voor iemand een dak boven zijn hoofd kunnen betekenen. Elk kantoorpand dat maand na maand, jaar na jaar leeg staat, zou voor heel veel mensen woonruimte kunnen opleveren. Elke lege kerk, elke lege ziekenhuiskamer, elk afgedankt wijkcentrum kan iemand aan woonruimte helpen.

GroenLinks neemt daar geen genoegen meer mee. Leegstand is een schande als er zo veel mensen om ruimte verlegen zitten. Het is tijd voor onorthodoxe maatregelen.

Een bisschop zei eens: als je honger hebt en geen brood kunt betalen, mag je het stelen. Als we niet uitkijken staan er net als in de jaren zeventig mensen op die die noodgreep ook gaan toepassen op woonruimte…

GroenLinks  pleit dus nogmaals en met nog meer klem voor een véél strenger leegstandsbeleid. In overleggen kun je niet wonen. In leegstaande panden wel.
Wie een leeg kantoor heeft maar die niet ter beschikking stelt aan woningzoekenden, is een dief van andermans woonruimte.

Je kunt kraken wel bij wet verbieden, maar daarmee is het probleem niet weg. We moeten alles doen wat we kunnen: we kunnen de grenzen van de wet opzoeken en kraken gedogen zolang er woningnood is, en we kunnen de wet ten volle benutten door met een leegstandsverordening vastgoedeigenaren te dwingen om ruimte ter beschikking te stellen. De tijd van de zachte heelmeesters is wat GroenLinks betreft passé. Geen halve maatregelen meer, maar met harde hand de leegstand te lijf en de woningnood verlichten.

Wethouder, nog één keer herinneren we u aan de afspraak uit het collegeakkoord: "Iedereen vindt in Zwolle een huis dat bij hem past." Daar houdt GroenLinks het college aan.