GroenLinks heeft tegen de plannen van de coalitie gestemd voor het nieuwe beleid op het gebied van zorg, welzijn en werk. Ons wijzigingsvoorstel voor een stevig financieel vangnet onder de bezuinigingsplannen van 16,5 miljoen euro kreeg geen meerderheid in de raad. Daarmee wilden we waarborgen dat er ondanks alle voorgenomen bezuinigingen uiteindelijk altijd voldoende geld beschikbaar zal zijn voor mensen die in de ogen van de professionals zorg of ondersteuning nodig hebben. Die garantie was voor ons een noodzakelijke voorwaarde om vertrouwen te kunnen hebben in het sociaal beleid voor onze inwoners.
Rigoureuze bezuinigingen
Inzetten op de eigen kracht van mensen en hun netwerk. GroenLinks vindt dat principieel een goede weg. Het gaat ons daarbij om de intrinsieke waarde van zeggenschap over je eigen leven en omzien naar de mensen om je heen.
Maar de regering en in haar kielzog de Zwolse coalitiepartijen denken door dit principe vooral heel veel te kunnen bezuinigen. De coalitie rekent er op voorhand op dat er wel voor ruim 11 miljoen kan worden bezuinigd op het sociaal beleid en op termijn wellicht nog eens vijfenhalf miljoen – maar dat wordt nergens in de voorstellen hard gemaakt. GroenLinks ziet juist veel aanwijzingen dat zulke rigoureuze bezuinigingen helemaal niet haalbaar zullen blijken.
Het gaat om mensen, niet om cijfers
GroenLinks heeft er in de debatten de nadruk op gelegd dat we de bezuinigingen van de rijksoverheid niet klakkeloos moeten doorvertalen. Het gaat niet om cijfers, het gaat om mensen. Voor GroenLinks is doorslaggevend dat er genoeg geld voor de zorg is en blijft. We hebben daarom in de debatten steeds aangegeven dat een stevig financieel vangnet voor ons een absolute voorwaarde is om met het beleid voor het sociaal domein in te kunnen stemmen. Vandaar dat wij eraan hechtten om in de financiële kaders en uitgangspunten te verankeren wat in het coalitieakkoord staat: dat we onze verantwoordelijkheid als gemeente zullen nemen als er knelpunten bij de uitvoering ontstaan.
Zoals we een weerstandsvermogen hebben voor de financiële risico's die we lopen met onze grond, zo willen we ook een weerstandsafspraak voor de risico's op te weinig zorg.
Ons amendement om een garantie te geven aan al die mensen die zich afvragen of ze straks nog wel de hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, heeft het helaas niet gehaald. Vandaar dat ons niets anders restte dan tegen de ingrijpende plannen te stemmen: wij nemen geen verantwoordelijkheid voor dit bezuinigingsbeleid waarvan mensen de dupe dreigen te worden die juist het meest onze zorg en ondersteuning nodig hebben.
Kleine verbeteringen
Mede dankzij onze inspanningen zijn er wel kleine verbeteringen in de plannen aangebracht. Zo is door ons toedoen de komst van een onafhankelijk ombudsteam voor het hele sociaal domein dichterbij gekomen. Ook zal de gemeente Zwollenaren actief op de hoogte stellen van hun recht de gemeente 'uit te dagen' als ze denken dat ze de zorg (of een deel daarvan) in hun buurt beter kunnen verlenen dan de gemeente (right to challenge). Daarnaast hebben we het samen met D66 voor elkaar gekregen dat mantelzorgers die dat nodig hebben gebruik kunnen (blijven) maken van een persoonsgebonden budget. En net als de hele raad steunden we een motie van de ChristenUnie om meer aandacht te besteden aan de ondersteuning van en een 'adempauze' voor mantelzorgers.
Zie ook het artikel: Genoeg geld voor de zorg en meer rechten en bescherming voor mensen