Teleurstelling: 1 stem tekort voor behoud Goudsteeg 21

Met 1 stem in de raad tekort strandde op 18 december een motie van GroenLinks, D66, PvdA en SP om het initiatief en podium Goudsteeg 21 te behouden. Een fikse teleurstelling: experiment en alternatieve podia geven cultureel Zwolle meer kleur, daar is een enorme behoefte aan.

 

 

Cultuurwoordvoerder Michiel van Harten gaf de volgende toelichting bij de motie:

Goud voor de Stad, dat is het Initiatief Goudsteeg 21. Ze hebben de afgelopen tijd al bewezen dat ze het kunnen : experimentele kunst zo onder de aandacht brengen dat meer en meer mensen er door gegrepen worden. Daarmee geven ze zonder er zelf aan te verdienen als gepassioneerd en organisatorisch heel stevig inwonersinitiatief, extra kleur aan cultureel Zwolle. De kleur van experiment, van verrassing. Broodnodig , ook volgens de cultuurnota.Gebruik makend van een sfeervolle locatie die verder kan doorontwikkelen. Als mooie versterking van een door veelkleurige en diverse samenwerkende cultuuraanbieders herkenbaar deel van de binnenstad. Van Fundatie en Odeon, naar Filmhuis, Langhuis en ... de Goudsteeg dus ...

Deze motie vraagt binnen scherpe randvoorwaarden, en precies passend binnen de projectplanning, ook wat durf die bij alle experiment nu eenmaal hoort. Daarmee geven we een sterk inwonersinitiatief, dat om zover te komen al bergen goed werk verzet heeft, letterlijk en figuurlijk de benodige ruimte-- om verder mee te bouwen aan een spannend bruisend Zwolle.

Consequentie van het verwerpen van de motie is dat Goudsteeg 21 inmiddels, na een slotfeest, de deuren gesloten heeft. Het mooie, en ook akoestisch heel bijzondere zaaltje, vroeger van de Muzerie, wordt nu omgebouwd tot woningen. GroenLinks blijft met de initiatiefnemers meedenken en ruimte zoeken voor meer undergroundcultuur.