GroenLinks Zwolle vindt dat uit de manier waarop het college van B&W de Vastgoedmonitor Zwolle 2013 aan de raad overdraagt geen enkele urgentie spreekt. Het college gaat voorbij aan de echt zorgwekkende ontwikkelingen en hardnekkige probleemgevallen. GroenLinks Zwolle heeft eerder dit jaar zelf de leegstand op een aantal plekken in de stad in beeld gebracht. De situatie is zo zorgelijk dat de fractie het college in een open brief dringend oproept de laconieke houding te laten varen en onmiddellijk werk te maken van her­be­stem­ming, herontwikkeling en transformatie van lege panden.

De volledige tekst van de open brief:

Geacht College,

Uit de informatienota die u heeft geschreven bij de Vastgoedmonitor Zwolle 2013, die de nieuwe gemeenteraad vandaag voor kennisgeving zal aannemen, spreekt geen enkele urgentie. GroenLinks Zwolle heeft eerder dit jaar zelf de leegstand op een aantal plekken in de stad in beeld gebracht. Wij vinden dat u in uw informatie aan de raad voorbij gaat aan de echt zorgwekkende ontwikkelingen en hardnekkige probleemgevallen. De situatie is zo zorgelijk dat wij u dringend oproepen om uw laconieke houding te laten varen en onmiddellijk werk te maken van herbestemming, herontwikkeling en transformatie van lege panden.

Negatieve tendensen op de vastgoedmarkt
Zo schrijft u geruststellend: "De commerciële markt voor kantoor- en bedrijfsruimte in Zwolle biedt ondernemers meer dan genoeg mogelijkheden om hun activiteiten te ontplooien." Dat is wel een heel doorzichtig eufemisme voor de situatie van trieste leegstand, waarin zonder ingrijpen ook geen verbetering zal optreden. Uit de Vastgoedmonitor zelf spreekt namelijk een heel ander beeld.
Bedrijven huren kleinere units. Bedrijven werken steeds efficiënter en kunnen daardoor met minder ruimte toe. Flexibel werken en het nieuwe werken versterken deze trend. Als huurcontracten aflopen zal de nu nog verborgen leegstand duidelijk zichtbaar worden. Mocht de economie weer aantrekken dan zullen bovengenoemde ontwikkelingen er voor zorgen dat de leegstand minder hard afneemt dan gehoopt, aldus de Vastgoedmonitor.

Oosterenk
Oosterenk is het zorgenkind van Zwolle. Gedateerde kantoorpanden, geen goede aansluiting bij de stad, slechte positie ten opzichte van OV-verbindingen en weinig parkeerruimte. De leegstand is al problematisch, en dan is het vertrek van Lindorff nog niet eens meegenomen. Een eventuele fusie tussen waterschap Groot Salland en Reest en Wieden zal de situatie niet verbeteren.
De onderzoekers concluderen dan ook dat "voor de oude kantorenlocaties zoals Oosterenk … een deel van de kantoorpanden niet meer geschikt is om als kantoor te fungeren. Herbestemming, herontwikkeling en/of transformatie is dan de logische oplossing." In de informatienota leegstandmanagement 2012 werd ook al voorgesorteerd op de mogelijkheid dat Oosterenk, ook bij een stijgende vraag naar kantoorpanden, veel leegstand zou blijven houden.

Hanzeland
Hoewel goed gelegen ten opzichte van openbaar vervoer en de snelweg is er toch een groeiende leegstand. Er is gekozen om grote kantorencomplexen te bouwen, maar de markt vraagt nu kleinere units. De hoop is gevestigd op de landelijke overheid, maar die maakt pas op de plaats, bezuinigt op huisvesting en neemt (tijdelijk) geen besluiten over herhuisvesting. Al deze ontwikkelingen zorgen voor een zorgelijke situatie met betrekking tot de leegstand op Hanzeland.

Voorsterpoort
De kantoren die er aangeboden worden zijn kansrijk maar staan wel geïsoleerd ten opzichte van de stad, in een desolate omgeving waar geen zicht is op snelle ontwikkeling. Daarnaast concluderen de onderzoekers dat de kantoren "in het licht van de huidige dynamiek op de lokale kantorenmarkt in de basis te groot zijn voor een stad als Zwolle. De grootschalige kantoorruimtes zijn in gebruik bij slechts enkele organisaties. Indien een organisatie besluit de locatie te verlaten, kan dat zeer grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het aanbod en de leegstand."

Conclusie
Al met al zijn dit wat GroenLinks betreft zeer zorgelijke signalen. U kunt dan wel versluierend spreken van "dynamiek op de Zwolse vastgoedmarkt", als u dat opgepimpte beeld van de situatie gebruikt als "input voor het beleid voor kantoren en bedrijventerreinen", vrezen wij het ergste. De toestand is allerminst zo rooskleurig als u doet voorkomen.

Sinds 2011 pocht het college van een "proactieve aanpak" van met name de kantorenleegstand. In maart 2012 ging u nog een stapje verder: "Van proactieve aanpak naar leegstandmanagement". GroenLinks is benieuwd wat daar nou eigenlijk van terecht is gekomen. Hoe zit het bijvoorbeeld met het WOZ-fonds dat u "in succesvolle navolging van Leiden en Utrecht" zou gaan onderzoeken? Locaties met een hoge kantorenleegstand zouden daarmee een kwaliteitsimpuls kunnen krijgen. En hoe staat het met de tijdelijke bestemming voor het Ecodrome? De betreffende 'proactieve' wethouder had een raadsmotie nodig om daarmee aan de slag te gaan.

GroenLinks Zwolle wil dat u veel meer werk maakt van transformatie, herbestemming en herontwikkeling, bijvoorbeeld door ruimte te geven aan kleinschalige, creatieve, verrassende initiatieven uit de stad. Door vast te houden aan traditionele kaders komen we er niet, zoals u onlangs bewees bij het onderzoek naar transformatie van het schoolgebouw aan de Zwartewaterallee 4 tot wooneenheden; dat loopt vast op het hanteren van regeltjes en achterhaalde financieringsmodellen. Wij zijn benieuwd hoe u dit soort projecten op creatieve wijze vlot denkt te trekken.

Wij geven u tot slot nog een tip voor de braakliggende terreinen op Voorsterpoort: geef die de bestemming 'tijdelijke natuur' en maak ze  toegankelijk voor wandelaars door er bijvoorbeeld wandelpaden van houtsnippers of stelconplaten aan te leggen. Dan hebben Zwollenaren nog wat aan al dat grondbezit van hun gemeente.